Az új cinkelemek olyan elektródákból állnak, amelyeket egy hidrogéllel erősített cellulózpapír lap mindkét oldalára szitanyomással visznek fel. Az elektródákra egy vékony aranyfólia-réteget visznek fel, hogy növeljék az akkumulátor vezetőképességét. A cellák mindössze 0,4 mm vastagok, ami nagyjából két emberi hajszál vastagságának felel meg - írja a most bemutatott akkumulátorról az Interesting Engineering.

Az NTU kutatói, akik eredményeiket az Advanced Science című folyóiratban ismertették, bemutatták, hogy egy 4 cm x 4 c méretű négyzet alakú nyomtatott papírelem akár 45 percig is képes egy kis elektromos ventilátort működtetni. A kutatók kiemelték, hogy az akkumulátor meghajlítása nem szakította meg a ventilátor áramellátását. 

A kutatók úgy vélik, hogy az új hajlékony akkumulátorukat a jövőben például ruhaként viselhető eszközökben és összehajtható okostelefonokban lehetne használni. Emellett biogyógyászati érzékelők és egészségügyi monitorok számára is hasznosítható lenne. Ráadásul az új akkumulátor környezetbarát. Mivel cellulózból és hidrogélből készül, amelyek biológiailag lebomlók, ez nagyban segíthet az elektronikai hulladékok kezelésében is.

"Úgy véljük, hogy az általunk kifejlesztett papír akkumulátor megoldhatja az elektronikai hulladékok problémáját, mivel a nyomtatott akkumulátorunk nem tartalmaz mérgező anyagokat, és nincs szükség alumínium vagy műanyag burkolatra az akkumulátor alkatrészeinek beburkolására" - mondta Lee Seok Woo, az NTU adjunktusa. "A csomagolórétegek megspórolása azt is lehetővé teszi, hogy akkumulátorunk egy kisebb rendszerben nagyobb mennyiségű energiát tároljon" - tette hozzá.

A hét elején stanfordi kutatók egy másik fontos bejelentést tettek egy új fejlesztésről, amely segíthet a rugalmas elektronika energiaellátásában: egy rugalmas, könnyű napelemes anyagot fejlesztettek ki, amely szerintük képes lenne a viselhető eszközök, elektromos járművek, sőt, akár könnyű űrhajók energiaellátására is. Ez az anyag, amely fém-dikalcogenidekből készül, hihetetlenül vékony, mindössze hat mikron vastagságú. Mindkét fejlesztés nagymértékben megváltoztathatja az elektronikus eszközök töltésének és használatának módját.

A zöldenergiás forradalom és az e-autók terjedése miatt egyre fontosabbá válik, hogy új, hatékony akkumulátorokat fejlesszenek. A kutatók pedig egyre inkább a természetes anyagok felé fordulnak, így például már sikerrel készítettek cellulóz-alapú cellákat is.