Egyre fokozódik a politikai nyomás az Európai Unión belül abba az irányba, hogy zárják be az utolsó kiskaput is az orosz fosszilis tüzelőanyagok importjára kirótt tilalmon. Ez a cseppfolyósított földgáz, az LNG behozatalának tilalmát jelentené, ami viszont ismét komoly próba elé állítaná a kontinens gazdaságát.

Mint ismert, Oroszország a 2022 februári Ukrajna elleni inváziójának megindulása óta eltelt egy évben az EU szankciókat vezetett be az Oroszországból származó tengeri olaj- és szénimport ellen – emlékeztet összefoglaló elemzésében a Reuters.

Drasztikusan csökkentették az orosz vezetékes gáztól való függőséget (Magyarország kivételével), annak ellenére, hogy nem szabtak ki szankciókat az energiahordozóra. Ugyanakkor ezalatt az EU-tagországok növelték az orosz LNG-vásárlások összességét, ami eléggé ellentétes a blokk azon törekvésével, hogy 2027-ig beszüntesse az orosz fosszilis tüzelőanyagok használatát.

Ennek következtében az EU dollármilliárdokat fizetett a Gazprom és a Novatek orosz gázipari cégeknek.

Ez viszont elvileg az ukrajnai háború finanszírozására fordítható, mivel az energiatársaságok a társasági adókon keresztül az orosz költségvetés legnagyobb befizetői közé tartoznak.

A CapraView globális gázpiaci elemzőcég becslése szerint az Ukrajna megszállását követő első tíz hónapban az Oroszországból exportált LNG-nek csaknem fele Európába áramlott és ez körülbelül 14 milliárd dollár bevételt jelentett.

Az EU elemzése szerint az orosz LNG-import 22 milliárd köbméterre nőtt tavaly a 2021-es 16 milliárd köbméterről. Ez a mennyiség jóval kisebb, mint az a 155 milliárd köbméternyi vezetékes gáz, amelyet az EU évente Moszkvából kapott, bár egyes országokban a háború óta jelentős emelkedés tapasztalható.

Belgium és Spanyolország csaknem megduplázta orosz LNG-importját a 12 hónap alatt, mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát – mutatta ki Kpler nevű árupiaci elemzőcég  elemzése.

Szakítani kellene, de hogyan

Az Európai Unión belül ugyan erősödik az elhatározás, hogy a problémát kezeljék. Nincs viszont egyetértés a mikéntben, mivel az energiaárak inflációjának és az orosz energiabevételek akaratlan további növelésének kockázata is jelentős.

Kadri Simson, az EU energiaügyi biztosa a múlt hónapban arra sürgette a tagállamokat és az uniós vállalatokat, hogy hagyják abba az orosz LNG vásárlását. Szerinte reputációs kockázat az, hogy az LNG importja nő, miközben a blokk Oroszország bevételeinek csökkentésére törekszik.

Ugyancsak a múlt hónapban Teresa Ribera spanyol energiaügyi miniszter arra kérte a spanyol vevőket, hogy ne írjanak alá új orosz LNG-szerződéseket. Azt mondta azonban, hogy ha nem lesznek szankciók, az orosz LNG-vásárlást abbahagyó uniós vállalatokat büntetést is fizethetnek meglévő szerződéseikből való kilépésük miatt.

A múlt héten a tagállamok közösen javasolták, hogy a blokk hozzon létre egy jogi lehetőséget annak érdekében, hogy a tagországok meggátolhassák az orosz cégeket az LNG Európába szállításához szükséges infrastruktúra-kapacitás lefoglalásában. A javaslatról, amely az uniós gázpiacokra vonatkozó tágabb szabályokat tartalmazó törvény részét képezi, az Európai Parlament tárgyalhat. A Parlament ennél tovább akar menni, és javasolta az orosz gáz uniós behozatalának teljes betiltását.

Kétélű fegyver a szankció

Elemzők szerint az orosz LNG-import leállítása kétélű fegyver. Ez az európai gázárakat úgy növelheti, hogy nem feltétlenül csökkenti az orosz exportbevételeket, mivel az LNG könnyen átirányítható olyan ázsiai piacokra, amelyek nem vezettek be szankciókat Oroszországgal szemben – mondta Tamir Druz, a CapraView vezető elemzője.

A tilalom végrehajtása is kihívást jelenthet, tekintettel arra, hogy nehéz kizárni, hogy a más országokból származó LNG-rakományok nem tartalmaznak orosz gázt, különösen a hajóról hajóra történő átrakodás.

Egyes Uniós tisztségviselőket az is aggaszt, hogy a szállítócégeket is elriasztanák attól, hogy rakományokat küldjenek Európába, ha például olyan dokumentumokat kell benyújtaniuk, amelyek bizonyítják, hogy LNG-jük nem orosz, miközben más piacokon a vevők nem kérnek ilyen igazolást.

Az LNG-piac jelenleg szűkössége miatt néhány szakértő szerint Európának nehézségekbe ütközhet az orosz LNG alternatívákkal való helyettesítése, ami gázhiánnyal fenyeget, ha az országok nem tudják pótolni a hiányt.