A tavalyi esztendőre a válságok éveként szokás hivatkozni. 2024-ben sokak szerint tovább fokozódhat a nemzetközi politikai és gazdasági krízis: a Dél-kínai tenger és Tajvan ügyében Kína és a nyugati hatalmak viszonyának feszültebbé válása vagy a közel-keleti helyzet eszkalációja egyaránt komoly fennakadást okozhat a világgazdaságban.

2024 puskaporos hordói: az egész Közel-Kelet lángba borulhat

Az ukrajnai és a gázai fegyveres konfliktus, valamint az évtizedek óta tartó török-kurd háború mellett egyéb viszályokat is szemmel kell tartani, ezek is könnyen válhatnak újabb gócpontokká.Ha kíváncsi a részletekre

A körültekintő pénzügyi előkészület segítheti a vállalatokat a válság túlélésében, azonban a vállalatiszféra vezetőinek a többsége nincs felkészülve a recesszió és az infláció együttes kezelésére, derült ki a The Conference Board januárban publikált tanulmányából – írja a Forbes.

Dana Peterson, a Conference Board vezető közgazdásza a Forbesnak elmondta: 

a megkérdezett vezetők többsége a növekedés potenciálját látja az AI elterjedésével járó technológiai átalakulásban. Épp ezért a további terjeszkedést, technikai invenciókba és a humántőkébe való befektetést fontolgatják.

Robert Kelley, a Carnegie Mellon Egyetem professzora hozzátette: annak ellenére, hogy a FED nem számol komoly recesszióval, a megkérdezett cégvezetők a bevételeik és a nyereségük csökkenésére számítanak. 

Aggasztónak tartják az USA növekvő államadóságát

Shawn Stack, a Hallmark Timmins alapítója a magas infláció, az emelkedő kamatlábak és az ellátási láncok problémája miatt reálisnak gondolja a recesszió kockázatát. Stack szerint a fogyasztói kiadások csökkenését okozó gazdasági visszaesésre a készpénztartalékok fenntartásával, a kamatlábak alacsonyszinten való rögzítésével és a nagyobb beruházások elhalasztásával lehetne felkészülni.

The Conference Board felmérése szerint 

az észak-amerikai vállalatvezetők aggasztónak tartják Washington növekvő államadósságot és az egyre magasabb költségvetési hiányt.

Lori Esposito Murray, a The Conference Board gazdaságfejlesztési bizottságának elnöke az USA GDP-arányos adósságának a 70 százalékkal való csökkentését nevezete az egyik fő nemzetstratégiai célnak, a The Conference Board vezetője szerint ehhez egy átfogó adóreformra lenne szükség, aminek a megvalósításához egy kétpárti felelősségvállalási bizottság létrehozását javasolják. 

Elkerülheti az Egyesült Államok a leállást

Politikai megállapodás született a Kongresszus vezetői között.Ha kíváncsi a részletekre