A pénteken publikált végleges adatok alapján augusztusban 70,3 pontra esett a Michigan Egyetem fogyasztói hangulatindexe a júliusi 81,1 pontról - áll a jelentésben.

Az augusztusi hangulatindex két héttel ezelőtt kiadott előzetes értéke 70,2 pont volt. Elemzők ennél kissé magasabbra, 70,7 pontra várták a végleges értéket. Az előzetes érték megbecslésekor még ennél is optimistábbak voltak az elemzők, mert a júliusival megegyező 81,1 pontra számítottak.

Az előzetes érték csekély felfelé javítása nem változtat azon a tényen, hogy a hangulatindex augusztusi végleges értéke 2011 óta a legalacsonyabb, és júliushoz képest a csökkenés mértéke a hatodik legnagyobb volt ötven éve. Hasonlóan nagymértékű romlás volt tapasztalható például 2005-ben, a Katrina hurrikán által okozott pusztítás és az energiaárak emelkedése miatt, valamint a szeptember 11-iki terrortámadás után.

A fogyasztók körében romlott a kilátások és az aktuális kondíciók megítélése is. A kilátások megítélését számszerűsítő mutató végleges értéke 65,1 pontra süllyedt a júliusi 79 pontról. Az aktuális helyzetet jelző mutató végleges értéke pedig a júliusi 84,5 pontról 78,5 pontra csökkent.

A kilátások megítélésének a romlását az elemzés elsősorban az emelkedő inflációs trendnek és a jövedelmek ehhez képest mérsékeltebb növekedésének tulajdonítja.

A kilátások megítélését jelző mutató végleges értéke alacsonyabb lett a vártnál, az aktuális helyzet megítélését jelző mutató pedig magasabb. A piac 65,2 pontot várt a kilátások mutatójára és 77,9 pontot az aktuális helyzet mutatójára.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonon.