A döntést formálisan még levélszavazáson is meg kell erősíteni. Ennek eredményét január 31-én fogják közzétenni - idézi az MTI hírét a Hv.hu.

A CDU tagságának első megkérdezésén, decemberben 62,1 százalék támogatta, hogy Friedrich Merz legyen a tavalyi szövetségi parlamenti választásokon elszenvedett súlyos vereség, a párt történetének legrosszabb, 24,1 százalékos eredménye után lemondott Armin Laschet utóda a pártelnöki bársonyszékben. Ezért a pártkongresszus döntése csupán formalitásnak minősül.

Merz három éven belül a CDU harmadik elnöke, miután Angela Merkel akkori kancellár 2018-ban bejelentette, hogy 18 év után visszavonul a pártelnöki tisztségből. Merz 2018 decemberében Annegret Kramp-Karrenbauerrel, 2021-ben pedig Armin Laschettel szemben maradt alul a pártelnökválasztáson.

A tavalyi választási fiaskó után a CDU teljes vezetőségét újraválasztják. Szombaton Mario Czaja szövetségi képviselőt, korábbi berlini szociális szenátort választották a párt főtitkárává.

A régi vágású, nyugatnémet konzervatív politikus megfigyelők szerint abban lesz érdekelt, hogy egyszerre erősítse pártja jobboldali profilját, miközben egyértelműen elhatárolódik a populista Alternatíva Németországnak párttól. Utóbbit pedig a legkönnyebben az európai eszmét hangsúlyozva, vagyis a Fidesz kárára lehet majd megtenni - írta a portál.