Az Európai Unió egy hatodik szankciócsomagot készít elő Oroszország ellen az alig több mint két hónappal ezelőtti ukrajnai invázió miatt, amelyet Moszkva különleges katonai műveletnek nevez. A csomag várhatóan az orosz olajimportot célozza meg, valamint újabb orosz és fehérorosz bankokat és több magánszemélyt és vállalatot helyeznének tiltólistára – írja a Reuters két brüsszeli diplomatára hivatkozva.

Az uniós válaszlépéseket koordináló Európai Bizottság meghallgatásokat szervezett az uniós országok kisebb csoportjaival, és arra törekszik, hogy a tagállamok képviselőinek szerdai brüsszeli találkozóján elkészítse szankciótervét, hogy arról már szavazhassanak a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanács következő ülésén. Az uniós energiaügyi miniszterek hétfőn szintén a belga fővárosban tartanak megbeszélést a kérdésről.

Az uniós diplomaták szerint egyes uniós országok képesek arra, hogy 2022 vége előtt befejezzék az orosz kőolaj importálását, de mások, különösen a délebbre fekvő tagállamok aggódnak az árakra gyakorolt hatás miatt. 

A diplomaták szerint Németország, az orosz olaj egyik legnagyobb vásárlója hajlandónak mutatkozott a 2022 végi leállításra, de olyan országoknak, mint Ausztria, Magyarország, Olaszország és Szlovákia még mindig fenntartásaik vannak. Utóbbi országokkal folytattak külön megbeszéléseket, valamint valószínűleg miattuk jöhet csak év végén – az eredetileg augusztustól bevezetendő – Urals típusú orosz kőolajra vonatkozó importtilalom. Ez előrelépés, mert csütörtökön még nagyobb volt a megosztottság az EU-n belül az energiaimport korlátozását illetően.

Néhány uniós ország azt javasolta, hogy az orosz olajért fizetendő ár felső határát határozzák meg. Ez azonban még mindig arra kényszerítené őket, hogy magasabb árat fizessenek a máshonnan származó szállításokért.