Szerbia azon lesz, hogy az áram és a gáz árának az emelkedése ne haladja meg a tíz százalékot a lakosság számára – jelentette ki sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić, Szerbia államfője a vajdasági Szabad Magyar Szó tudósítása szerint. Azt is hozzátette: ellátási gondok esetén elképzelhető, hogy korlátozni kell majd a távfűtés hőmérsékletét.

Szerbia 234 millió köbméterre növelte tartalékait az udvarnoki gáztározóban, ami akkor lesz elég 50 napra, ha naponta legfeljebb ötmillió köbméter gázt használ fel az ország. A Magyarországon tárolt gázzal további hatmillió köbméter áll Szerbia rendelkezésére, ami összességében a napi szükségleteknek több mint a 70 százalékát fedezi.

Baráti ár?

Korábban a szerb államfő azt mondta, hogy baráti árban állapodott meg az orosz gázt illetően orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal. A szakemberek viszont azt mondták, hogy vannak országok, amelyek kevesebbet fizetnek az orosz gázért, a két elnök megállapodása pedig egyáltalán nem garancia arra, hogy a háztartások számára nem drágul meg a gáz. Az áremelés csak idő kérdése.

„Abban állapodtunk meg, hogy három évre kötünk szerződést, nem pedig egy hónapra, ahogyan azt néhány jósolták. A másik fontos dolog, hogy kedvező árban állapodtunk meg. Most már csak a mennyiségről kell tárgyalnunk a Gazprommal“, mondta a megállapodást követően Vučić.