Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a WFP vezérigazgatójával, David Beasley-vel folytatott találkozója után arról számolt be, hogy több hónapos tárgyalássorozatot lezárva, aláírták a megegyezést, amelyet jövő héten benyújtanak az Országgyűlésnek ratifikációra.

Már tavasszal megkezdheti működését a központ, ahol nyolcvan ember fog dolgozni, a segélyszervezet globális tevékenységéhez kapcsolódó pénzügyi forgalom 70 százalékát Budapestről intézve.

A magyar állam állja a működési költségeket

A magyar állam, a központ kialakítása mellett 15 éven át állja a működési költségeket is, hogy ezt a pénzt a Világélelmezési Program a nehéz helyzetben lévő emberek ellátására költhesse.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy hazánkban már jelen van regionális vagy globális központtal több ENSZ-szervezet is:

  • az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete,
  • az ENSZ Gyermekalapja,
  • az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága,
  • az ENSZ Terrorizmus Ellenes Hivatala
  • és az Egészségügyi Világszervezet,
  • és ezek kiegészülnek a Világélelmezési Programmal.

Minél tovább tart a háború, annál nagyobb lesz az éhínség

Az extrém éhezéstől szenvedő emberek száma a korábbi 80 millióról 345 millióra emelkedett napjainkra az ukrajnai háború nyomán.

Oroszország és Ukrajna a legnagyobb élelmiszertermelők között van, kulcspozíciójuk van a világ élelmiszerellátásában, ezért minél tovább tart a háború, annál nagyobb nehézségekbe ütközik a termelés és az élelmiszerexportálás.

Minél tovább tart a háború, annál többen fognak éhezni, annál többen szembesülnek ezzel a szörnyű élethelyzettel. Az éhezésnek pedig közvetlen következménye az adott térség politikai destabilizációja, erőszak üti fel a fejét, extrém ideológiák kezdenek terjedni, megjelenik a terrorizmus, és innentől kezdve újabb tömeges migrációs folyamatok indulnak be

– fogalmazott Szijjártó Péter, sürgetve a tűzszünet és béketárgyalások megkezdését.