Szinte az összes pénz, mintegy 7,8 milliárd dollár, a Binance és Irán legnagyobb kriptotőzsdéje, a Nobitex között áramlott a vezető amerikai blokklánc-kutató Chainalysis adatainak áttekintése szerint. A Nobitex a weboldalán útmutatást kínál a szankciók kijátszására – tárta fel a történetet a Reuters.

A Binance-on keresztül áthaladó iráni pénzek háromnegyede a Tron nevű, viszonylag kevésbé ismert kriptopénzben volt, amely lehetőséget ad a felhasználóknak személyazonosságuk elrejtésére. Egy tavalyi blogbejegyzésben a Nobitex arra ösztönözte ügyfeleit, hogy a Tron - egy középszintű token - segítségével névtelenül kereskedjenek anélkül, hogy "a szankciók miatt veszélybe kerülnének az eszközeik".

A Binance iráni kriptoáramlásának mértékéről - és arról, hogy az folytatódik - korábban nem számoltak be.

Az új megállapítások akkor érkeztek, amikor az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot folytat a pénzmosási szabályok lehetséges megsértése miatt a Binance ellenében, amely több mint 120 millió felhasználóval uralja az 1 billió dolláros kriptoszektort.

A tranzakciók miatt fennáll a veszélye annak, hogy a vállalat az Iránnal való üzletkötésre vonatkozó amerikai tilalmakba ütközik, mondták jogászok és kereskedelmi-szankciós szakértők.
Júliusban a Reuters feltárta, hogy a Binance továbbra is kiszolgálja az iráni ügyfeleket, és hogy a tőzsde népszerűsége az iszlám köztársaságban ismert a vállalaton belül.

A Binance egy blogbejegyzésben közölte, hogy követi az Iránra vonatkozó nemzetközi szankciós szabályokat, és blokkolja a platformhoz való hozzáférést az ottani székhelyű személyek számára. A tőzsde milliárdos alapítója, Changpeng Zhao tweetelt: "A Binance letiltotta az iráni felhasználókat a szankciók után, 7-en elnézték/megoldást találtak, később mégis letiltották őket".

A Binance nem válaszolt részletes kérdésekre a Reuters által feltárt új tranzakciókkal kapcsolatban. Patrick Hillmann szóvivő közleményében azt mondta: "A Binance.com nem amerikai vállalat, ellentétben más platformokkal, amelyek ugyanezen amerikai szankciókkal érintettek. Azonban proaktív lépéseket tettünk annak érdekében, hogy korlátozzuk az iráni piactérnek való kitettségünket", iparági partnerekkel és belső eszközökkel együttműködve.

A Binance nem hajlandó részleteket közölni a Binance.com tőzsdéje mögött álló háttérről vagy szervezetről.

A Nobitex nem válaszolt a cikkhez feltett kérdésekre. A Brit Virgin-szigeteken székhellyel rendelkező Tron Network és alapítója, Justin Sun sem válaszolt.

2021 augusztusában a Binance bejelentette, hogy az ügyfelek többé nem nyithatnak számlát és nem használhatják szolgáltatásait azonosítás nélkül. Azóta azonban a tőzsde közel 1,05 milliárd dollár értékű kereskedést dolgozott fel közvetlenül a Nobitex és más iráni tőzsdékről a Chainalysis adatai szerint, amelyek idén novemberig tartanak. Zhao júliusi tweetje óta a Binance mintegy 80 millió dollárnyi iráni kereskedést dolgozott fel.