Dédszüleink a nyári hőségek idején még vermelt jéggel hűtött "spriccer"-t ittak. A bort korábban természetes szénsavas ásványvízzel, később szódavízzel keverték. A németből átvett spriccer (spritzer), illetve a fröccs szódavízzel hígított bor. A gránicon inneni somogyi "kisváros" jeles szülötte, Babay József mindig spriccert emleget novelláiban, regényeiben.
A millennium után, a századforduló körül kezdődött divatja a "fröccs"-nek írásban és vendéglátóhelyi kínálatban egyaránt. (Ady Endre szívesen használta mind a két kifejezést.)
A köznyelv is és az irodalmi művek is hamar megkedvelték a fröccs-fröccsözni szót. Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Bródy Sándor, Hunyady Sándor műveiben gyakran előfordul. Fokozatosan szokta meg a szót (és az italt) a nagyközönség. Vannak azonban másfajta fröccsök is.
A máig népszerű Gundel vendéglő most is látható épülete teljes szépségében több mint száz éve készült el, de már a múlt század '70-es éveitől volt a helyén híres vendéglő. A belvárosból még omnibusz is járt ki odáig. Wampeticsnek hívták akkor. Divat volt betérni oda. Az irodalmi, politikai, gazdasági és művészvilágból jeles asztaltársaságok tartották benne rendszeres találkozóikat. Az egyik törzsasztalnál Rippl-Rónai József, Móricz Zsigmond és a híres konferanszié, Nagy Endre, valamint barátaik társaságában született meg Újházy Ede máig nevezetes és kínált levese, amely eredetileg kakashúsból készült. Ugyanennél az asztalnál itták először az úgynevezett Újházy- spriccert vagy -fröccsöt. A híres színész szódavíz helyett a népszerű vendéglő kitűnő kovászos uborkájának levével hígította a bort. Tisztelői, utánzói gyorsan elterjesztették fővárosszerte. Divatja az I. világháború végéig nyomon követhető. Szakemberek véleménye szerint jóval nagyobb mennyiségű bort lehet uborkalével meginni negatív következmények nélkül, mint a szódavízzel kevertből.
A század elején a szegedi művész-asztaltársaságok hozták divatba, de máig fogyasztjuk a vörösbort pezsgővel, más néven a Kass- vagy Tisza-fröccsöt. Előbbi a neves szegedi vendéglátós családnevét őrzi, akinek Tisza Szállójában (és más vendéglátóhelyen, például a Hungáriában) született és ahonnan elterjedt a nevezetes ital. (Tersánszky írja a "Nagy árnyakról bizalmasan" című könyvében, hogy Debrecenben Tóth Árpáddal a Bonbonier éjszakai szórakozóhelyen pezsgős fröccsöt ittak.)
Egy másikfajta fröccsöt ugyancsak a századfordulón kínáltak először. Mindmáig ismert, de sokféle neve van. Bálóné Ráday utcai vendéglőjében hétfőnként találkozott az úgynevezett Kagál asztaltársaság. A Borsszem Jankó vicclap szerkesztői és barátai vacsoráztak akkor. Egyikük a savanyú alföldi borból készült fröccsöt jó evőkanálnyi málnaszörppel javította föl.
A vendéglátás megszámlálhatatlan, sok tréfás nevű fröccsöt kínál azóta is. Például a fordítottat, másként hosszúlépést. A fütty volt a kisfröccs (1 dl bor és 1 dl szódavíz), mert egy füttyre ihatta meg a szomjazó. József Attila két deci fröccsöt emleget. Ez valószínűleg a kisfröccsre vonatkozó megállapítása. A nagyfröccs (2 dl bor, 1 dl szódavíz) tréfás neve hajtás vagy húzás, Móra Ferenc szerint egy hajtásra (húzásra) lehetett gallér mögé küldeni. A mafla fél liter bor és ugyanannyi szódavíz keveréke. A házmester 3 dl borból és 2 dl szódavízből áll. Fordítottja a viceházmester. A háziúr 4 dl bor és 1 dl szódavíz, a lakófröccs pedig 4 dl vízhez 1 dl bor. Érdekesség a Krúdy-fröccs, a nagy író kedvence. Aránya szokatlan: 9 dl borhoz 1 dl szódavizet kell önteni. (Az író szerint ugyanis a víz megnevetteti a bort.) Csatos volt a kristályvizes üvegnyi 1 liter bor és fél liter szódavíz keveréke, lámpás pedig a másfél liter borba öntött fél liter szódavíz. (Aki ilyet ivott, lámpással kereshette a józanságát - írta egy elbeszélésében róla Babay József.)
Napjainkban is születnek érdekes nevű és ugyancsak érdekes összetételű fröccsök. A góré-fröccs kispohárnyi (1 vagy 2 dl) borhoz csak annyi szóda, amennyi még a pohárban elfér. A sóher-fröccs: 9 dl szódához 1 dl bort kell adni. A kisvadász 1 dl vörösbor és 1 dl kóla, a nagyvadász pedig 2 dl vörösbor és 1 dl kóla keveréke. A matrózfröccsnek semmi köze sincs a borhoz. Ha valaki ilyet kér, akkor egy korsó sör mellé fél deci rumot szervíroz neki a pincér, ha ismeri a kifejezést. A postásfröccshöz sem kell bor. Az dupla fekete, rummal! És van még egy, a Krúdy által is emlegetett és Ruffy Péter írásaiból elhíresedett színészfröccs. Ahogyan ők írták: igen szegény ital. Mindössze 2 dl szódavíz, és az is langyosan.
DRAVECZKY BALÁZS
A gazdaság és az üzleti élet legfrissebb hírei az Economx.hu hírlevelében.
Küldtünk Önnek egy emailt! Nyissa meg és kattintson a Feliratkozás linkre a feliratkozása megerősítéséhez.
Ezután megkapja az Economx.hu Hírleveleit reggel és este.