Tavaly az Egyesült Államokban az új villamosenergia-termelő kapacitások 42 százaléka származott szárazföldi szélenergiából - több, mint bármely más forrásból - derül ki az amerikai Energiaügyi Minisztérium (Department of Energy - DOE) e heti jelentéséből a CNBC. Ezzel szemben a napenergia tavaly az új kapacitásoknak csak 38 százalékát tette ki.

A DOE Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratóriumának kutatása szerint 2020-ban rekordmennyiségű, 16 836 megawatt új, szárazföldi szélerőművi kapacitással bővült az amerikai energetikai infrastruktúra, ami mintegy 24,6 milliárd dollárnyi új szélenergia-beruházást jelent. Ez a kapacitás, azaz az ideális körülmények között előállítható maximális villamosenergia-mennyiséget méri, míg a tényleges energiatermelés a széljárás függvényében jóval kevesebb lehet ennél.

A DOE megjegyezte, hogy tavaly a szélenergia néhány államban az államon belüli villamosenergia-termelés és -értékesítés több mint felét tudta biztosítani. Iowa állt az élen, ahol az államon belüli villamosenergia-termelés 57 százalékát a szélenergia adta. Iowa azonban sok szélturbinával rendelkezik, és nem túl nagy a lakossága. A szárazföldi szélenergia tavalyi növekedését az Egyesült Államokban részben a termelési adókedvezmények hajtották, amelyek kifutó szakaszban vannak, és ösztönözték a fejlesztést a határidő letelte előtt. 

A széltechnológia fejlődése szintén hozzájárult a szárazföldi szélerőművek telepítésének ösztönzéséhez. A régebbi szélturbinákhoz képest a legújabb modellek magasabb tornyokkal és hosszabb lapátokkal rendelkeznek, amelyek a nagyobb szélben nagyobb energiát tudnak termelni.

A szárazföldi szélerőműparkok mellett számtalan tengeri szélerőmű-fejlesztés is folyik belföldön. Tavaly azonban az Egyesült Államok nagy részén még mindig nem működtek tengeri szélerőművek. A Rhode Island mellett található Block Island Wind Farm és a Coastal Virginia Offshore Wind kísérleti projekt (Virginia Beach partjainál) az első két tengerparti szélerőműpark, amely az Egyesült Államokban működésbe lépett. Egy másik projekt, a Vineyard Wind 1, a massachusettsi Nantucket-től délre található Vineyard Wind 1 megkapta az összes engedélyt, és szerződéseket kötött az energia értékesítésére és a hálózatba való betáplálására.

A DOE jelentése szerint 15 másik tengeri szélerőmű-projekt van folyamatban, amelyek már elérték az engedélyezési fázist, és hét olyan szélenergia-területet, amelyeket a szövetségi kormány belátása szerint a jövőben bérbe lehet adni. A Biden-kormányzat 2030-ig 30 gigawattra kívánja bővíteni az amerikai tengeri szélenergia-kapacitást, annak a célnak a részeként, hogy 2035-re szén-dioxid-mentes energiaszektort érjen el.