A 2000 megawatt (MW) névleges teljesítményű paksi atomerőműnek minden 100 MW-ot meghaladó teljesítménycsökkentést nyilvánosságra kell hoznia - így került sor a vasárnapi bejelentésre is.

​Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. harmadik blokkját a gőzfejlesztő szintszabályozó szelep meghibásodása miatt kellett leterhelni az eredeti 500 MW-ról 350 MW alá március 24-én 8-12 óra között. A nem várt probléma kijavításával időre végeztek a karbantartók.

A művelet a szabályok betartásával, a rendszerirányítóval (Mavir Zrt.) egyeztetve, a HUPX közzétételi honlapon bejelentve zajlik - közölte a vállalat.

Noha a napokban a cég a Népszava kérdésére válaszolva azt közölte, hogy nincs a vártnál több meghibásodás, az is a friss hírhez tartozik, hogy éppen a hármas szánú blokk az, mellyel tavaly augusztusban, szeptemberben és októberben is történt "váratlan esemény".

A Napi.hu tavaly decemberben közölt részletes összeállítást arról, hogy Pakson nem csak az új reaktorokkal van baj. A jelek szerint az atomerőmű nem néz nyugodt évek elé annak ellenére, hogy mind a négy reaktor megkapta a 20 éves üzemidő-hosszabbítási engedélyét, s így - legalább eleinte - problémamentes időszakra lehetne számítani. A tavalyi hibalista sűrűségére és sokszínűségére azonban nem ezt vetíti előre.

A hibákra szakmailag kétféle magyarázat van: az egyik, hogy az üzemidő-hosszabbítási engedélyt úgy adták ki, hogy mégsem készítették fel teljesen a rendszert a következő 20 évre. A másik viszont az, hogy bár a rendszert a legjobb tudásuk szerint felkészítették a továbbműködésre, de a tapasztalt hibaarány már így normális.