Egy civilszervezet, illetve egy magánszemély pert indított a Pest Megyei Kormányhivatal ellen azért, hogy semmisítsék meg a Déli Körvasút fejlesztésének környezetvédelmi engedélyét. A bíróság ítéletében a felpereseknek adott igazat, a környezetvédelmi engedélyezési eljárást a hatóságnak újból le kell folytatnia.

 A NIF és a BFK, mint a beruházói konzorcium tagjai a bíróság döntésének eleget téve minden tekintetben közreműködnek az újrainduló eljárásban, és biztosak abban, hogy a megismételt eljárásban sikerül bizonyítani, hogy a fejlesztés haszna környezet- és klímavédelmi szempontból összességében lényegesen nagyobb, mint amennyi a negatív hatása - írják az állami szervezetek az MTI-nek.

A VEKE civilszervezet a Facebook-oldalán azt írja, hogy a bíróság a helyi lakosoknak adott igazat, és súlyos hiányosságokat állapított meg a környezetvédelmi engedélyezési eljárásban. A szervezet szerint itt maga az alapkoncepció a hibás, a teherforgalom lakóövezetekbe terelése. (A meglévő két vágány mellé harmadikat és van, ahol negyediket építenének.)

A kiadott környezetvédelmi engedély nem foglalkozott se a talajvízzel, se a zajterheléssel, se a madárvédelemmel, de még a beruházás alternatíváival sem - írta meg a 24.hu.

Kilométerenként 56 milliárdért épülne

A NIF a Kelenföld és Ferencváros pályaudvar közötti vasút (Déli körvasút) bővítésére kiírt közbeszerzésén a Mészáros Lőrinc V-Híd Zrt.-jének ajánlatát hirdette ki győztesnek, nettó 338 milliárd forintért. A hat kilométeres szakaszon a meglévő két vágány mellett egy harmadikat és részben egy negyediket is építenek. A munka értéke kilométerenkénti 56,3 milliárd forint. Ha beleszámítjuk a külön beruházás keretében megvalósuló, Déli összekötő vasúti Duna-híd korszerűsítésének költségét is, akkor a kilométerenkénti ár meghaladja a 62 milliárd forintot. Ennek kivitelezője a Duna Aszfalt Zrt.