Korábban derült ki, hogy az MVM Zrt. 4,89 milliárd forintot juttatott az MVM International AG nevű zürichi leányvállalatának, hogy az szerezzen be neki egy informatikai rendszert, hivatalos nevén, a Központi Termelés Megjelenítő (KTM) és felügyeleti rendszert. A beszerzés eltörpült az állami energetikai vállalatcsoport 300 milliárd forintos évi fejlesztései között, de a pénzügyi auditot készítő KPMG nemzetközi könyvelőcég fennakadt azon, hogy az egymunkavállalós, svájci MVM-cég a legnagyobb titokban továbbadta a megbízást Szlovákiába.

Az Index - amely már több cikkben próbálta feltárni a beszerzési ügyet - most arról ír, hogy a szlovák Scadex Sro nevű révkomáromi cég kapta a feladatot. A vállalkozás a hazai energetikában és informatikában ismeretlen - sőt, még honlapja sincs -, 15 százalékban egy Budakeszin lakó magyar ember, Fürlinger Gyula tulajdona, míg 85 százalékban egy másik szlovák cég, a Constructline s.r.o. Utóbbi teljes egészében a panamai Bearberry SA tulajdonában áll.

Az MVM-nél hónapokig húzódott a vita az auditáló KPMG-vel, hogy megegyezésre jussanak, de a könyvvizsgáló aláírhatatlannak tartotta a magyar állami cég pénzügyi beszámolóját. Ugyan a vállalat hazai kirendeltsége még belement volna, hogy ha az MVM átvizsgáltatja a svájci leány ügyét egy elismert, a szakterületen jártas ügyvédi irodával, akkor rákerülhet a szignó a dokumentumra, de a KPMG legfelsőbb vezetése - globális szinten - stoptáblát tartott a projektnek, így végül nem csinálták meg a beszámolót.

A probléma - a portál beszámolója szerint - ismert volt az MVM-dolgozók körében is: néhányan próbálták megnézni, hogy mi lehet az ügy hátterében, mert aki nem az MVM Internationalnál ült, soha nem találkozott addig a Scadex s.r.o. nevével. Az MVM SAP-rendszerében sem tűnt fel a cég, semmilyen találat nem utalt arra, hogy valakik a megelőző évben egy többmilliárdos szerződéses kapcsolatba léptek.

Találtak azonban a budakeszi Fürlinger vállalkozásai között egy másik céget is: a 2017-ben alapított pátyi Great System Kft.-t, amelyben a férfi csak ügyvezető, de a cég már működése első pár hónapjában 2,8 milliárd forintos forgalmat és 2,7 milliárd forintos adó előtti nyereséget ért el, amelyből 2,43 milliárd forint osztalék kivételéről döntött. Itt pedig feltűnni látszik a révkomáromi Scadex-szál is, ugyanis ennek a cégnek a szlovákiai városba bejelentett Hiri Sándor a tulajdonosa, aki az akkori MVM-vezér Zsuga János üzlettársa a Rutin Építőipari Kft.-ben.

Azt nem tudni, hogy a panamai Bearberry SA tulajdonosa kicsoda.

Korábban még egy izgalmas szál került elő az MVM különös ügyében: a 24.hu arról írt, hogy az MVM Informatika Zrt. és az MVM Net Zrt. kulcsszereplője volt annak, hogy a cégcsoport svájci leánya az informatikai beszerzéshez jutott, ugyanis csak ők végezhettek volna ilyen munkákat, ezt azonban írásban átengedték a külföldi cégnek. Ennek jegyében az MVM Informatika Zrt. vezérigazgatói tisztségét és az MVM informatikai igazgatói posztját ugyanaz a személy töltötte be. Ö Lazarovits Márk, aki a Synergon Informatika Zrt. korábbi vezetője volt, akit onnan ismerhet a közvélemény, hogy a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes elleni büntetőeljárásban róla állította azt Balogh Zsolt volt BKV-vezérigazgató, hogy eljuttatott egy pénzzel teli nokiás dobozt Hagyónak.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.