Magyarországon a NAV 2018-as adatai alapján több, mint 20 ezer, magánfőzők által bejelentett lepárlóberendezést tart nyilván az adóhatóság, amelynek csak kis része, 7 ezer körüli van használatban. Ezek az eszközök alkalmasak tiszta szesz előállítására.

A vállalkozások átállnának ugyan a hiánycikknek számító tiszta szesz hazai gyártására, annak jövedéki adója azonban annyira magas, hogy a működő pálinkafőzők számára nem éri meg az előállítása, mivel a fertőtlenítőket gyártó cégek ezen az áron nem tudják megvásárolni és készítményeik árába azt beépíteni - mondta Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a Bama.hu-nak.

A veszélyhelyzet idejére javasoljuk a jövedéki adóról szóló rendelkezések megváltoztatását, miszerint a kézfertőtlenítő alapanyagként előállított tiszta szesz kerüljön ki a jövedéki adó köréből vagy jelentős mértékben csökkenjen az adó mértéke - fogalmazott a főtitkár. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szerint a NAV által lefoglalt szeszes italok, tiszta szesszé történő alakítást követően, szintén alkalmasak lehetnek kézfertőtlenítő alapanyagnak.