A ITM az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve módosította a képesítési követelmények rendeletét azért, hogy 2021. október 13-tól a konyhai és a cukrászati tevékenységekben csak a szakmai felügyeletet ellátó személynek kelljen képesítéssel rendelkeznie - írja közleményében az ITM. A módosítás megjelent a Magyar Közlönyben.
Az ITM szerint a képesítési követelmények rendelete több alkalommal történt egyeztetést követően, a gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára jött létre. (Ezt nem így gondolják szakmai szervezetek, például a Magyar Vendéglátók Ipartestülete szerint őket nem kérdezték meg.) A szeptembertől hatályos rendelet sajtóhírek szerint elsősorban a büfésekkel, kisebb éttermekkel szúrt ki, amelyek legtöbbször diákokat vagy betanított munkásokat alkalmaznak.
Most azonban a piaci visszajelzéseket figyelembe véve a tárca módosította a szabályozást. A módosítás lényege, hogy a jövőben nem kötelező a konyhai és a cukrászati tevékenységekben dolgozó valamennyi munkavállalónak szakképesítéssel rendelkeznie. A büfétermékek (például a lángos, a palacsinta, a melegszendvics) elkészítése és forgalmazása pedig egyáltalán nem lesz képesítéshez kötött tevékenység - közölte az ITM.
Legolvasottabb

Az új KRESZ betiltja a zenehallgatást

Durvul a keleti nyitás: ez a magyar város lesz a kínaiak központja

Nagy fordulat jön a rendelőkben: négymillió forint pluszt kaphatnak a háziorvosok

Szakértő a légikatasztrófáról: Nem gondoltam, hogy ilyet valaha látok

Óbuda tajtékzik, megbénul a környék közlekedése

Új befektetési sztori? 6,5 százalék kamatot kínál euróban az egyik állampapír

Várva várt újítást vezet be a Lidl, komoly problémát old meg

Végre egy jó hír Parajdról: lehet fürdeni

A magyar kormány szerez egy újabb ellenséget: taccsra teszi a kiskereskedelmet
