A Ságiné Márkus Anett vezette testület második nekifutásra is közel három órán át tanácskozott az építőipari vállalat beadványáról. A társaság célja, hogy a testület semmisítse meg a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) határozatát. A tét óriási, hiszen hamis adatközlés miatt három évre eltiltották a közbeszerzési pályázatoktól a Simicska Lajos érdekeltségébe (és a Magyar Nemzet tulajdonosi körébe) tartozó céget - írja a lap.

Az alperes KD július 17-én utasította el a Közgép jogorvoslati kérelmét: e szerint a cég Győr-Gönyű kikötőfejlesztésre tett ajánlata hiába volt a legolcsóbb, kizárták, mert az abban megjelölt, Szása II. és Szása III. nevet viselő hajók nem feleltek meg az előírt paramétereknek.

A tárgyaláson tanúként hallgatták meg a Közgép közbeszerzési igazgatóját és a a felperes jogi képviselőjét, de az álláspontok nem közeledtek.

A szerb minisztérium tájékoztatásán alapuló álláspontjuk szerint a hajók méretét csak és kizárólag a hajóbizonyítványban szereplő adatok alapján lehet meghatározni. Ennek értelmében a Szása II. és III. területe is nagyobb a kért 500 négyzetméternél, előbbié 502,66, utóbbié pedig 508,76 négyzetméter, nem pedig 452,67 és 467 a rámpák figyelembevétele nélkül. A Közgép képviselői nyomatékosították, ez nem a laterális, hanem a vízszintes felület metszete, minden olyan területet tartalmaz, amely lehetővé teszi a munkavégzést. Szerintük a vízügyiek által korábban bemutatott rajzok általános tervrajzok voltak, a származásuk is bizonytalan, így nem hitelt érdemlők - olvasható a Magyar Nemzetben.