Kisebb csapással ér fel a magyar napelemes iparág számára a megújuló energia új támogatási rendszere (a METÁR) hatályba lépésének újabb elhalasztása - közölte a MANAP Iparági Egyesület. Bencsik János klíma- és energiapolitikai államtitkár a Heti Válasz és a Figyelő múlt heti konferenciáján jelentette be, a METÁR 2013 január elején indulhat el a mostani tervek szerint (szemben a korábbi, jövő év közepi időponttal). A MANAP szerint a halasztás miatt több milliárd forint hazai befektetés, és több száz munkahely nem jön létre 2012-ben. Ráadásul a mostani szabályozási tervezet szinte a teljes önkormányzati, intézményi és a kkv-szektort is kizárja azzal, hogy csak nagyobb (50 kilowatt alatti) rendszereket támogat, munkahelyeket azonban éppen a kis rendszerek létesítése teremt számos munkahelyet - hangsúlyozza a szervezet.

Az újabb fél éves csúszással a kormányváltást követően 2012 elejére tervezett bevezetéshez képest immár egy éves késés várható, ami megnehezíti hosszú távú stratégiák kialakítását a szektorban. A beruházni kívánó energetikai cégek a MANAP szerint kénytelenek előkészítés alatt lévő projektjeikbe fektetett munkájukat megszakítani, majd később újrakezdeni, mindez pedig jelentős többletkiadásokkal jár majd.

Az egyesület számításai szerint a csúszás a jövő évben 8-10 megawattnyi kapacitás kiépítésének elhalasztásával járhat. Tavaly 1,1 megawatt volt, idén pedig 2 megawatt körül várható a kiépített új napelemes termelőkapacitás. A forgalmazók és rendszerintegrátorok elmaradt forgalmát is beszámítva a szervezet 7-8 milliárd forintra teszi azt az összeget, amekkora hazai forgalomtól a szektor elesik jövőre, éves viszonylatban pedig 10-11 gigawattóra zöldáram nem termelődik meg, ami mintegy 9500 tonna széndioxidot többletkibocsátását jelenti.

 

Csúszik a munkahelyteremtés

A METÁR első évére a napelemes szektoron belül mintegy 500 fős munkahelyteremtő hatással számoltak, ez most késni fog, a szervezet szerint pedig a késlekedésével a szektorban 4-5 éves időtávon várható 4-5 ezer munkahely megteremtése is távolabb került.