Októberben tovább drágul a kenyér, ugyanis a lisztár emelkedése még nem állt meg. - mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke az RTL Híradónak.

A liszt ára háromszorosára nőtt, nagyon nagy mértékben nőttek az energiaárak, a bérek és a logisztikai költségek is, ráadásul információik szerint a liszt árának emelkedése még nem állt meg, ugyanis októberben is emelést terveznek a malomipari vállalatok - mondta az elnök.

Ahogy azt a Napi.hu elsőként megírta: augusztusban az Európai Unióban átlagosan 18 százalékkal nőtt a kenyér ára éves bázison, amely komoly növekedés ahhoz képest, hogy tavaly még csak 2,7 százalékkal került többe, 2020 hasonló időszakához képest.

Kép: Eurostat

Magyarország abszolút rekorder ebben, ugyanis az áremelkedés 65,5 százalékos, amellyel nem csak az átlagot haladja meg háromszorosan, de duplája a második helyen álló Litvánia kenyérár-emelkedésének is. Egy évvel ezelőtt 4,7 százalékkal drágult a kenyér itthon szintén éves bázison.

A kenyér ára messze nálunk drágult a legnagyobb ütemben: az Eurostat adatai szerint augusztusban 66 százalékkal volt drágább a kenyér, mint egy évvel ezelőtt. A második helyezett Litvániában csupán fele ekkora volt a kenyérár-emelkedés.