Bár sok megpróbáltatáson és piaci turbulencián van túl a magyar zöldségtermesztés, az elmúlt 20-30 évben nem volt példa arra, hogy akkora bizonytalansággal induljon egy év, mint az idén – mondta az Indexnek Gubacsi Péter, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke.

Tervezhetetlen a működés úgy, hogy a hektikusan alakuló uniós energiapiaci helyzet és a rekordszinten lévő földgáz- és áramárak miatt gyakorlatilag naponta változik, hogy mennyiért tudnak energiát vagy műtrágyát venni. Épp ezért javasolta a FruitVeB a kormánynak, hogy tegye szélesebb gazdálkodói kör számára elérhetővé a kedvezményes áramtarifát.

Ugyan a hazai hajtott kertészet területének kétharmada fűtetlen fóliaházakban, illetve termálvizes fűtésű növényházakban zajlik, a tavaly rekordszintre növekedő gázárak mégis erősen befolyásolják a működésüket, mivel napi árazásúvá vált az egyik legfontosabb alapanyaguk, a műtrágya – amellett, hogy 50–100 százalékkal drágább, mint egy éve. Jelentősen emelkedett a fóliák bekerülési költsége, de a felhasznált növényvédő szerek ára is.

A modernebb blokkfóliás növényházak, de a termálfűtéses üvegházak esetében is komoly tétel az egy év alatt három-négyszeresére drágult elektromos áram, mivel a vízellátást biztosító összes szivattyú működése erősen energiaigényes, ráadásul a legkorszerűbb termesztőházak már pótlólagos világítással gyorsítják a növények érését, ami szintén növeli az áramigényt.

A döntően termálvizes dél-alföldi kertészetek értékesítését összefogó DélkerTÉSZ tagjai között van olyan üvegházas termelő, akinek 600 millió forinttal emelkedik éves szinten az áramszámlája amiatt, hogy a korábbi 37–45 forint/kilowattórás tarifa helyett 80–90 forint között volt kénytelen megújítani a lejáró szerződését. Utóbbi árat is úgy sikerült kiharcolni, hogy az integrált termelők, köztük közel 20 nagyobb cég konzorciumba tömörült az árambeszerzésre. Emiatt azonban a kisebb tagok, amelyek esetleg megfelelnének a kkv-s rezsicsökkentés feltételeinek, végképp elestek a váltás lehetőségétől.

Felborul a megszokott ellátási ciklus

Az uniós árampiac elszállása ráadásul azt eredményezi, hogy felborul az eddig megszokott ellátási ciklus: ősztől tavaszig jellemzően a spanyol, marokkói és török áru uralja az uniós zöldségpiacot, aztán lép be a holland és a lengyel termelési kapacitás. Utóbbi aztán egy ponton egybeesik a magyar hajtatott kertészetekből a boltokba kerülő primőr áruk megjelenésével is.

Idén azonban a legmodernebb és -hatékonyabb kertészetekkel bíró Hollandiában is rákényszerül a gazdák egy igen jelentős része, hogy a termelési költségek emelkedése folytán később kezdje a termelést, emiatt azonban jobban összecsúszik majd a magyar szezonnal, ami akár értékesítési nehézségeket okozhat nálunk

A termék áremelkedése ilyen költségszintek mellett borítékolható, viszont annak elérhető mértékével óvatosan kell tervezni, mivel megjósolhatatlan, mikor jön el az a pont, amikor a fogyasztók már inkább kevesebbet vagy egyáltalán nem vásárolnak például paradicsomot.

A Budapesti Nagybani Piacon december elején még 530 forintot adtak egy kilogramm belföldi előállítású gömbparadicsomért, 2022 első hetében azonban már 830 forintba került az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszere szerint. Az importparadicsom átlagára 392 forintról 612 forintra emelkedett ugyanezen időszak alatt.

Óvatos becslések szerint is legkevesebb 20-30 százalékos átadásiár-emelés kellene minimálisan a termelők túléléséhez.

Szintén becslések szerint 30-40 százalékos fogyasztóiár-emelést még elvisel az a réteg, amely számára fontos, hogy magyar terméket vásároljon, azonban 50–100 százalékosat már nem, és akkor már végképp az olcsóbb, főleg az unión kívülről érkező import térnyerése várható.

Tavaly egy-két rövid időszakban volt átmeneti paradicsomhiány az uniós piacon, ami összességében felfelé hajtotta a belföldi árakat is, ezért infláció feletti szinten emelkedett az éves termelői átlagár. 

A termelők problémáit szaporítja, hogy tavaly jelentősen emelkedett az üzemanyagok ára is. Szintén tetézi a kertészetek problémáit, hogy a jegybank kivezette a Nemzeti Hitelprogramot. Mivel sokan forgóeszközhiteleik jelentős részét kiváltották erre a kedvezményes hitelre.

Ugyan van a kamattámogatott Széchenyi Hitel GO, azonban annak támogatástartalmát levonják az elnyert beruházási támogatási összegből, ezért sok pályázó számára nem vonzó a lehetőség az önerő megfinanszírozásához.