Üzletenként 1 millió és 3 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a falusi kisboltok, jelentette be Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa.

Magyar Falu Program keretében minden olyan üzlettulajdonos pályázhat, aki 2000 fő alatti településen működtet kisboltot, ahol jellemzően napi fogyasztási cikkeket, alapvető élelmiszereket értékesítenek. 

A pályázat keretében elszámolhatók a működéssel összefüggő költségek, például az üzletben foglalkoztatott munkabére, a munkáltatói közterhek, a bérleti díj és a rezsiköltségek is.

A pályázatot kizárólag elektronikus úton, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Nemzetpolitikai Informatikai Rendszerén keresztül lehet benyújtani január 12-én, csütörtökön 10 órától január 31-ig.

Sorra csődölnek be a boltok

Egyre több nehézséggel kell megküzdeniük a kiskereskedelem szereplőinek, tavaly becslések szerint négyezer kisbolt húzta le a rolót. Az élelmiszerárstop kivezetését követelte még január elején Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára is. Tárgyalni szeretnének a kormánnyal, mert nem tartható már április 30-ig sem ez a nyomás, ez a veszteség, amit a boltok elszenvednek a hatóságiáras élelmiszerek miatt.

Úgy gondoljuk, hogy miután nem ért célt maga az intézkedés, nem mérsékelte az inflációt az élelmiszerek tekintetében, ezt a lehető legrövidebb időn belül ki kell vezetni - tette hozzá a főtitkár.

Már a henteseket is meg kell menteni

Hétfőn jelentette be Nagy István agrárminiszter, hogy a kormány támogatja a kis hentesüzleteket. Az agrártárca tisztában van a kiskereskedelmet sújtó nehézségekkel, ezért a mikrovállalkozásként működő hentesüzletek támogatására 4,5 milliárd forint forrást különítettek el. A tárca tervei szerint több, mint ezer hentesüzlet részesülhet a boltonként akár 3 millió forint támogatásban - hangsúlyozta a miniszter.