Világszerte indexemelkedéssel nyugtázták az értékpapírpiacok a vártnál enyhébbnek bizonyult amerikai inflációs adatokat, amelyből arra a következtetésre jutottak, hogy a fogyasztói árak emelkedése túljutott a csúcsponton és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed enyhítheti a monetáris szigorítás ütemét és mértékét. Októberben az infláció 7,7 százalékra, január óta a legalacsonyabbra lassult Amerikában a szeptemberi 8,0 százalékról - írja az MTI.

A piacok pozitív jelként értékelték a járványvédelmi intézkedések enyhítését is Kínában.

Az ázsiai piacok erőteljes indexemelkedéssel indították a pénteki globális tőzsdenapot. A hongkongi index közel 8 százalékkal erősödött, a tokiói közel 3 százalékkal, a szöuli közel három és fél százalékkal, a sanghaji több mint másfél százalékkal emelkedett. Az amerikai piacok jelentős nyereséggel zártak csütörtökön: a DJIA 3,70 százalékkal, az S&P-500 index 5,54 százalékkal, a Nasdaq Composite 7,35 százalékkal emelkedett.

A páneurópai Stoxx Europe 600 index 0,30 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,83 százalékkal emelkedett a kezdéskor. Londonban 0,85 százalékkal erősebben nyitott az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,51 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 0,76 százalékkal kezdett magasabban. A milánói tőzsde 0,65 százalékos, a madridi 0,35 százalékos indexemelkedéssel indult neki a hét utolsó napjának.

Az olajár emelkedett pénteken, de ezzel együtt is nagy heti veszteség elé néz. A WTI nyersolaj ára az európai piacok nyitásakor 2,33 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 88,48 dolláron, a Brent ára 2,27 százalékkal emelkedett 95,80 dollárra.

Az arany spot ára 0,34 százalékkal emelkedett unciánként 1760,79 dollárra, az eurót 0,51 százalékkal jegyzik erősebben 1,0243 dolláron.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!