Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, mint a Fejérvíz eddigi többségi tulajdonos önkormányzatának képviselője elmondta, hogy pénteken több mint 93 százalékos részvénypakettet adott át az államnak 61 önkormányzat. Úgy vélte, ez volt a felelős döntés a jelen és a jövő szempontjából is, mert ezzel a lépéssel tudták ennek az alapvető közszolgálatásnak hosszú távon garantálni a biztonságát.

Évek óta komoly kihívások előtt állt a Fejérvíz, amit a tulajdonos önkormányzatok nem tudtak volna önerőből kezelni:

  • az energiaszámlák folyamatos emelkedése,
  • a humánpolitikai kérdések,
  • a béremelések és a fejlesztések ügye több milliárd forintot kívánt volna.

Hónapokkal ezelőtt fordultak az államhoz és 1,6 milliárd forintnyi segítséget kaptak azonnal, abból működött a társaság és jelentős béremelés valósult meg.

Végül úgyis az adófizetőknek kell állni a víziközművek felújítását a magyarok többsége szerint

Egy friss felmérés szerint a válaszadók 62 százaléka mondta azt, hogy bár a kormány segítette az embereket az alacsony vízdíjjal, de úgyis nekik kell majd kifizetniük az egy évtizede alacsonyan tartott díjak miatt elmaradó karbantartások és fejlesztések árát. Bővebben >>>

Az évtized kihívása az ivóvízhálózat fejlesztése

A következő évtized legfontosabb feladata az ivóvízhálózat fejlesztése lesz, az ezzel kapcsolatos állami program kidolgozása már folyamatban van – jelentette be az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára, V. Németh Zsolt.

„Százmilliárdokban mérhető” fejlesztések valósultak meg a szennyvízhálózatokon, de az ivóvízhálózat szinten tartására, fejlesztésére nem fordítottak kellő figyelmet, ezért a közeljövőben ez lesz a fókuszban.

Majdnem a teljes lakosság be van kötve az ivóvízhálózatba és 83 százaléka a szennyvízkezelésbe is, miközben a szennyvíz telepek száma megkétszereződött, s ma már több mint 880 telep működik.

Egyik köztulajdonból a másikba

V. Németh Zsolt a Fejérvíz állami tulajdonba kerüléséről úgy fogalmazott, hogy „egyik köztulajdonból a másik köztulajdonba kerültek az ingatlanok és az infrastruktúra elemek”, miután az állam 93 százalékos részesedést szerzett a korábban önkormányzatok tulajdonában lévő társaságban.

A Fejérvíz a tizedik, amely többségi állami tulajdonba került, ezzel a Nemzeti Vízművek Zrt. mintegy 3,5 millió ember ellátásáról gondoskodik.

Egyre kevesebb kézben összpontosul a vízszolgáltatás

Míg 2010-ben több mint 400 szervezet biztosított ivóvíz- és szennyvíz-szolgáltatást az országban, 2022-ben már csak 38. Az államtitkár szerint ez az alábbi előnyökkel jár majd:

 

  • integrációkkal stabilabb vízbázisok alakulhatnak ki;
  • takarékos és költséghatékony vízfelhasználás válik lehetővé;
  • továbbá egységes bérezés valósulhat meg.

 

Az integráció után a Fejérvíz 3,8 milliárd forint forrást kap az államtól, ami többek között a munkabérek további rendezését hozhatja.