A Rákellenes Világnap alkalmából az Avon szakértői, Drajkó Veronika, Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke közreműködésével összegyűjtötték a nők körében egyik leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedésre, az emlőrákra utaló lehetséges tüneteket, amelyek rendszeres ellenőrzésével nagy eséllyel időben észlelhetjük a kialakult betegséget. Az emlőrák 2019-ben közel 2200 nő életét követelte.

Íme a tünetek:

  • Mellben vagy hónaljban kitapintott csomó - A mellrák leggyakrabban észrevehető jele egy a mellben, a hónaljban vagy a kulcscsont alatti területen kitapintható csomó, amely a legtöbb esetben nem jár fájdalommal.
  • Valamelyik mell, vagy egy részének duzzanata - Mellünk a menstruációt megelőző napokban, vagy várandósság alatt is megduzzadhat, tapintása fájdalmas lehet, azonban melleink alakjának/méretének szokatlan megváltozása, vagy a két mellünk között hirtelen kialakuló asszimetria a mellrák jele lehet. A mellek méretének hirtelen csökkenésére is fontos odafigyelnünk.
  • A bőr textúrájának megváltozása - Bőrünk szabad szemmel látható, vagy kitapintható megváltozása, irritációja is jelezhet számunkra. Gyakori a szakértők által narancshéj tünetnek nevezett elváltozás, amikor a mell bőrén a narancs héjára emlékeztető kis gödröcskék jelennek meg, a pórusok jól láthatóan kitágulnak.
  • Piros folt vagy kiütés a mell bőrén és/vagy a mellbimbó körül - Bőrünk textúrájának változása mellett a mellen megjelenő foltok, vagy a mellbimbó kivörösödése, megvastagodása is utalhat emlődaganatra.
  • Mellbimbó fájdalma, megváltozása - Mellrákra utalhat, ha saját magunkhoz képest megváltozik mellbimbónk. Ha szokatlan fájdalom lép fel, ha mellbimbónk befelé fordul, helyzete, alakja vagy színe megváltozik, mihamarabb forduljunk orvoshoz.
  • Mellbimbó váladékozása - Várandósság és szoptatás időszakában normális a mellbimbók váladékozása, azonban ezek hiányában komoly problémát jelezhet. A mellbimbó pirosas, zöldes vagy szagos nedvedzése a mellrák mellett akár az agyalapi mirigy megbetegedésére is utalhat.
  • Fájdalom jelentkezése a mellben vagy a hónaljban - A mellrák láthatatlan és kitapinthatatlan tünettel is jelentkezhet. Ha ciklusunkkal összeegyeztethetetlen, nem múló fájdalmat tapasztalunk mellünkben vagy hónaljunkban érdemes orvoshoz fordulnunk.

Az időben felismert mellrák nagy eséllyel gyógyítható, ezért is kulcsfontosságú, hogy a nők havonta egyszer végezzék el a mindössze 5 percet igénybe vevő emlőönvizsgálatot. Habár az érintettek sok esetben maguk észlelik először a mellrákra utaló jeleket, fontos megjegyezni, hogy az otthon elvégzett önvizsgálat nem helyettesíti a mammográfiás vagy emlőultrahangos vizsgálaton való rendszeres részvételt, hiszen vannak olyan esetek, amikor csak orvosi berendezésekkel vesszük észre a rosszindulatú daganatot –  hívja fel a figyelmet Drajkó Veronika, Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke.

 

Amennyiben valaki bármely, mellrákra utaló tünetet észleli magán, haladéktalanul keresse fel háziorvosát és kérjen beutalót szakorvosi vizsgálatra

 – tette hozzá a szakértő.

A mindennapi rohanásban fontos, hogy ne feledkezzünk meg önmagunkról. Ismerjük testünket és figyeljünk jelzéseire, a rendszeres szűrővizsgálatok mellett, végezzünk havonta egyszer emlőönvizsgálatot. Egészségünk a saját felelősségünk, amelyet óvnunk kell, hiszen szeretteinknek még sokáig szükségük lesz ránk!

A helyes önvizsgálathoz segít az alábbi videó.