A dokumentum szerint jövőre 467,2 milliárd forint kerül át a költségvetésből a tb-alapokhoz, hogy fenntartható legyen a nyugdíj- illetve egészségbiztosítás finanszírozása. Ez az összeg 2022-re 914,5 milliárdra emelkedik, vagyis csaknem megduplázódik (2020-ban 576,4 milliárdra, 2021-ben pedig 771,7 milliárd forintra növelnék a kasszák támogatását). Fél éve, a 2019-es költségvetés benyújtásakor még csak 585,2 milliárdot szerepeltettek 2022-re ezen a soron, vagyis hat hónap alatt bő 300 milliárddal változott a terv.

A portál szerint az okok összetettek lehetnek. A hatéves bérmegállapodás alapján zajlik a munkáltatók által fizetett szociális hozzájárulási adó csökkentése: jövő júliusban újabb 2 százalékponttal lesz kisebb a szochó mértéke. Onnantól már csak 17,5 százalékot kell fizetniük a foglalkoztatóknak. Minden egyes százalékpont pedig sok tízmilliárd forint kiesést jelent a tb-alapoknak, amit valahonnan pótolni kell.

A Magyar Nemzeti Bank szintén múlt héten publikált inflációs jelentése szerint a munkaerőpiaci folyamatok alapján ezt követően 2021-ben lesz mód csökkenteni az adót. Vagyis 2020-ban a bérfolyamatok nem teszik lehetővé a következő, 2 százalékpontos vágást.

Eközben a nyugdíjkiadások is emelkednek. Az új belépők magasabb bérszintje miatt eleve növekszik az átlagos induló nyugdíj összeg, ráadásul a demográfiai folyamatok - egyre kevesebb aktív tart el egyre több nyugdíjast - sem kedvez a tb-alapoknak. Valamint a fokozatosan beépülő új egészségügyi kapacitások is növelik a kiadásokat.