Senki nem akarja ránk erőltetni az akaratát. Egyebek mellett ezzel is próbálta nyugtatni kollégáit a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) rektora azon a dolgozói értekezleten, amit az intézmény nemrég kezdődött átalakítása miatt hívtak össze - írja a Népszava.

A BCE 2019 nyarától egy állami alapítású közhasznú alapítvány működteti tovább. Noha az egyetem vezetése szeptemberi közleményében tagadta, hogy profitorientált magánegyetemmé válnának, a BCE kancellárja, Pavlik Lívia elmondta: 2020-ban már egyáltalán nem fognak állami férőhelyeket hirdetni a jelentkezőknek.

Az állami ösztöndíjas képzés helyett ugyan létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat, ám a cél az, hogy a fizetős hallgatók aránya legalább 60 százalék legyen a jelenlegi 40 százalék helyett. A külföldi - feltehetőleg fizetős - hallgatók arányát 2030-ra a jelenlegi 15-ről 45 százalékra akarják növelni.

Ingerült rektor

Kötöttek egy megállapodást a kínai Fudan Egyetemmel, amelynek keretében kettős diplomaprogram indul - szemeszterenként mintegy négymillió forintos tandíjjal. A dolgozók helyzetén is javítanának, minden foglalkoztatotti kategóriában az átlagjövedelmek emelését ígérik.

A vezetői előadások után Toronyai Gábor, az egyetemi szakszervezet elnöke arról kezdett beszélni, kétségei vannak, hiszen az átalakítás ötlete nem belülről, nem az egyetemről jött, és semmilyen tanulmány nem készült a lehetséges következményekről.

Lánczi András azonban belé fojtotta a szót. - Kérdést tegyen fel, kolléga! Meg tud fogalmazni egy kérdést?- kérdezte emelt hangon, ingerülten, mire a teremben megfagyott a levegő. Toronyai az érdekképviseletek bevonásáról érdeklődött, amire Lánczi úgy válaszolt, majd jövő héten tárgyalnak róla.

A fotó forrása: Shutterstock