A magyar Országgyűlés által nemrég elfogadott szuverenitásvédelmi törvény nem fogja befolyásolni az uniós források sorsát – mondta Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter a lengyel állami hírügynökségnek (PAP) adott interjúban.

Más országokban is vannak olyan törvények, amelyek általában a választási kampányokba vagy az ország belpolitikájába való külső beavatkozás korlátozására és átláthatóságának biztosítására irányulnak

– érvelt a miniszter, aki 2014 és 2019 között az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos volt.

Hozzátette azt is, hogy az Európai Parlamentben jelenleg is tárgyalják azt a törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy az uniós tagállamokban működő nem kormányzati vagy politikai szervezetek irányítása és adományozási politikája a lehető legátláthatóbb legyen.

Mint ismert, a magyar Országgyűlés december közepén fogadta el a szuverenitás védelméről szóló törvényt, amely előírja, hogy a külföldről jogosulatlanul kapott pénzügyi támogatásban részesülő választási jelöltek és az őket támogatók akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők.

A törvény rendelkezései szerint létrehozzák a Szuverenitásvédelmi Hivatalt. A hivatal feladata lesz többek között a külföldi finanszírozásban részesülő, a közpolitikai döntések befolyásolására törekvő szervezetek vizsgálata, valamint az állami szuverenitásról szóló éves jelentés elkészítése.

Ezen túlmenően a hivatal széleskörű vizsgálati jogkörrel rendelkezik majd; feladatai közé tartozik majd a más országok által a szuverenitás védelme érdekében hozott intézkedések elemzése és ajánlások megfogalmazása a kormány számára. Tevékenysége keretében az új intézmény várhatóan együttműködik majd az állami szervekkel, köztük a nemzetbiztonsági szolgálatokkal.

Mi lesz a dolga a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak?

Módosították hozzá az Alaptörvényt és a büntető törvénykönyvet is. >>>

Az új szabályozást többek között az amerikai külügyminisztérium is bírálta, „drákói” eszköznek nevezve, ami alkalmas lehet a politikai ellenfelek megbüntetésére. Állásfoglalásuk szerint „a szabályozás nincs összhangban a demokráciáról, az egyéni szabadságjogokról és a jogállamról vallott közös értékekkel.”

Navracsics azonban nem gondolja, hogy az intézkedést a jövőben komoly kritikák érik majd.

December közepén derült ki, hogy Brüsszel hajlandó feloldani 10,2 milliárd eurónyi magyar uniós támogatást: a kohéziós alapokban eddig összesen mintegy 30 milliárd, Magyarországnak szánt forrás volt befagyasztva, ennek csaknem a harmadát szabadította fel a Bizottság.

Ugyanakkor 21 milliárdot továbbra is zárolnak. Navracsics Tibor bízik abban, hogy a fennmaradó pénzeket, amelyre szerinte Magyarország jogosult, hamarosan feloldják.

„Ami az újjáépítési alapot illeti, még csak most kapjuk az első előleget. Bízunk benne, hogy ezután folyamatosan áramlik majd a pénz az újjáépítési alap projektjeire” – tette hozzá a politikus.

A tudósítás szerint a magyar egyetemeknek az Erasmus és a Horizont Európa programokban való részvétele jelenleg zsákutcának tűnik. A hírügynökség emlékeztet rá, hogy az Európai Bizottság 2022 végén aggályokat fogalmazott meg a magyarországi állami egyetemek irányítási eljárásaival kapcsolatban.

Az elfogadott törvény értelmében egyes magyarországi egyetemek irányítását alapítványok vették át, az intézmények igazgatótanácsába pedig a Fidesz-KDNP koalíció képviselői ültek be. Az Európai Bizottság nyomására végül Gulyás Gergely februárban bejelentette, hogy az egyetemi vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban ülő miniszterek lemondanak ottani tisztségükről. A cél, hogy a kormány megegyezzen az Európai Bizottsággal az Erasmus+ és a Horizont Európa további finanszírozásáról. Közben kiderült, hogy a miniszterek valóban mentek, ám szinte az összes érintett egyetem kuratóriumában maradt azért még kormánypárti politikus. 

„Sajnos a tárgyalások késő ősszel megrekedtek. Még mindig várjuk az Európai Bizottság válaszát a legutóbbi álláspontunkra, amelyet írásban küldtünk el. Úgy látom, hogy tárgyalópartnereinknek az Európai Parlament politikai zsarolása miatt nincs bátorságuk további lépéseket tenni a probléma megoldása érdekében” – értékelt Navracsics Tibor a hírügynökségnek.