Hétfőn meghallgatta az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága Navracsics Tibor éves beszámolóját. A területfejlesztési miniszter az uniós forrásokat érintő tárgyalásokról úgy vélekedett, az európai parlamenti választásokig egyre inkább a politika túszává válnak az egyeztetések − olvasható az Index cikkében.

Navracsics Tibor mindenekelőtt leszögezte, hogy idén év végéig a területfejlesztési miniszterhez két nagy terület tartozik:

  • az uniós források felhasználása, 
  • illetve a területfejlesztési politika.

Előbbivel kapcsolatban azt mondta, most két pénzügyi időszak metszéspontjánál tartanak, az eddig feldolgozott adatok alapján hazánk a források 95 százalékát hívta le, ezzel az uniós élmezőnyhöz tartozunk. Ezekből a pénzekből kb. 52 ezer projekt valósult meg.

Az Index azt írja, a most záruló uniós költségvetési időszakból

  • 2023-ban még további 0,2 milliárd euró,
  • 2024-ben másfél milliárd euró,
  • 2025-ben 0,2 milliárd euró értékben hívhatnak le forrásokat,

miközben zajlik a 2021–2027 közötti időszak elindítása.

Navracsics szerint a közérdekű alapítványokkal kapcsolatos problémák is megszűntek. Az Európai Bizottság szerint aggasztó volt, hogy kormánypárti aktív politikusok kuratóriumi tagként működtek ezeknél az alapítványoknál, ám azóta lemondtak tagságukról. S bár annak ellenére hogy a miniszter még mindig tárgyal ezen kérdéskörről, zavartalan volt az Erasmus-programban való részvétel.

A területfejlesztési miniszter kiemelte, hogy a 2021–2027-es időszak forrásfelhasználását is megkezdték, ami rendelkezésre állt, azt lehívták, valamint készen állnak arra, hogy amint az Európai Bizottság nyugtázza a teljesítéseiket, elküldjék a dokumentumokat.

Jön a vidék felzárkóztatása és egy új minisztérium

Navracsics Tibor hazánk felzárkózásáról is beszélt: Görögországot megelőztük, Portugáliát utolértük, ám a felzárkózás üteme és iránya változó. Budapest és a központi régiók jó ütemben fejlődnek, de a vidéki térségek felzárkózását dinamikusabbá kell tenni, erre már van is komplex terv.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy

jövőre a vezetésével létrejön a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, amelyhez két nagy terület, az államigazgatás, valamint az önkormányzati igazgatás kerül.

Mártírpózba vágta magát az Orbán-kormány

A pénzügyi fenyegetések inkább felbátorították, mintsem megszelídítették a magyar miniszterelnököt, holott Brüsszel célja pont, hogy nem ez volt. Ha többre kíváncsi−−−>