Árfolyamtól függően várhatóan 35-37 százalék lesz a devizarészarány az év végére, míg három évvel ezelőtt nagyjából fele-fele volt a deviza és a forinthitel aránya az államadósságon belül. Ezzel jelentősen csökken az államadósság árfolyamkitettsége, kockázata - tette hozzá Borbély.

Novemberben csaknem ezermilliárd forint törlesztés lesz, tehát nemcsak GDP-arányosan csökken az adósság, hanem abszolút értékben is. Az EU-tól 2008-ban felvett hitelből november elején visszafizetett 2 milliárd euró (620 milliárd forint) mellett 355 milliárd forint értékű diszkontkincstárjegy is lejár.

Az uniós hitel, amelynek utolsó, 1,5 milliárd eurós részletét 2016 második negyedévében kell majd visszafizetni, Magyarország legolcsóbb adóssága. Az Európai Bizottság AAA-s kibocsátóként, azaz a legjobb minősítésű adósként vette fel a fedezetét és változatlan feltételekkel felár nélkül nyújtotta a magyar államnak.

Az adósságkezelő által hetente közölt GDP-arányos adósságadat nem teljeskörű, nem tartalmazza az államadósság minden egyes elemét, mintegy 1,5 százalékponttal alacsonyabb szintet mutat a ténylegesnél - hívta fel a figyelmet Borbély.