Az áremelkedés elleni kormányzati küzdelem eredményei most fognak megmutatkozni – mondta Facebook-on közzétett üzenetében Nagy Mártongazdaságfejlesztési miniszter.

A tárcavezető azt is kifejtette, hogy a kormány a jegybankkal együttműködve harcol annak érdekében, hogy letörje a már jól ismert okok által egekbe lökött inflációt.

Az infláció az év első hónapjában 25 százalék fölé került, ugyanakkor a kormány várakozásai szerint itt tetőzik.

A januári adatot még fűtötte az üzemanyag-árstop kivezetése, ám biztató, hogy az élelmiszerek áránál fordulat történt – jelezte a miniszter.

Nagy Márton hangsúlyozta: a kormány gazdaságpolitikai lépései be fognak érni, a globális kínálati sokk enyhül, így a következő hónapokban meg fog indulni az infláció mértékének csökkenése.

A gazdaságfejlesztési miniszter kitért arra is, hogy minél gyorsabban sikerül az inflációt leszorítani, annál nagyobb lehet idén a reálbér-emelkedés.

27 éve nem mértek ilyen drágulást Magyarországon

Januárban a fogyasztói árak átlagosan 25,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – közölte gyorstájékoztatójában a Központi Statisztikai Hivatal.

Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek.