Újabb meredek csökkenéssel idei mélypontjára süllyedt a londoni kereskedési hét pénteki zárónapjára a magyar államadósság-törlesztés leállásának kockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása, és jelentősen csökkentek az európeriféria több gazdaságának törlesztéskockázat-biztosítási költségei is.

Pénteki londoni elemzői vélemények szerint a kockázatvállalási hajlandóság feléledését a vártnál számottevően jobb pénteki amerikai foglalkoztatási adatok mellett az is segíthette, hogy a piac a kezdeti csalódottság után elkezdhette átértékelni Mario Draghi, az eurójegybank (EKB) elnöke előző napi nyilatkozatát az EKB által az európerifériának nyújtandó feltételes segítségről.

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a CMA kimutatása szerint a magyar szuverén devizakötvény-kötelezettségek törlesztési leállásának kockázatára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) 457 bázispont környékén mozogtak a pénteki késői forgalomban a 470 bázisponthoz közeli előző záró után.

A péntekre kialakult magyar CDS-árazások azt jelentik, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 460 ezer euró alatti éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat a londoni piacon, hozzávetőleg 26 ezer euróval olcsóbban, mint az előző kereskedési hét végén. Múlt pénteken 483,4 bázisponton zártak a magyar CDS-kontraktusok Londonban.

A magyar CDS-tranzakciók középárfolyama az idén először május elején süllyedt 500 bázispont alá, az idei év első kereskedési hetében pedig még 750 bázispont feletti rekordokon járt.

Így az év eleji szintnél most csaknem 300 ezer euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási középárfolyama Londonban.

A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

A CMA pénteki kimutatása szerint a nap folyamán meredeken csökkentek az euróövezeti periféria CDS-árazásai is.

A ház délutáni összegzése szerint Olaszország ötéves államkötvényeinek CDS-középárfolyama - amely a múlt héten még jóval 500 bázispont felett járt - pénteken 480 bázispont körül mozgott. Spanyolország CDS-kontraktusai a 600 bázispontot jelentősen meghaladó múlt heti szintekről 538 bázispont alá süllyedtek a pénteki londoni forgalomban.