Európa legjobb vezető turisztikai fejlesztése díját kapta meg az idén 10 éves Liget Budapest Projekt a rangos World Travel Award's díjátadóján – közölte Gyorgyevics Benedek, a projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel hétfőn.

A „turisztikai Oscarnak” is nevezett elismerés elhódításával a világ legjobb európai turisztikai fejlesztés rangját is kivívta magának a kontinens legkomplexebb kulturális városfejlesztése. A Liget megújítása a világ legnépszerűbb új idegenforgalmi attrakcióival mérettette meg magát, ahol úgy a zsűri, mint a közönség szavazatai alapján is a kontinens legjobbjának bizonyult, spanyol, portugál és német vetélytársakat megelőzve.

A World Travel Awards a nemzetközi utazási, idegenforgalmi és vendéglátó-ipari ágazat egyik legrangosabb elismerése, amely minden évben több ezer szereplő közül jutalmazza a szektor legkiválóbbjait.

Gyorgyevics Benedek elmondta: a Liget megújításának már a tervezési szakaszában az elsődleges céljaik között szerepelt, hogy a park, mint turisztikai attrakció bekerüljön a Budapestre érkezők kötelező látogatási pontjai közé.

Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum vagy a Ballonkilátó külföldi látogatóinak emelkedő számai alapján látható, hogy felkerült a Liget a nemzetközi turisztikai térképre. A hosszú távú cél pedig az, hogy a parkba folyamatosan olyan megújuló kulturális tartalom, rekreációs élmény költözzön, ami miatt önmagában is érdemes elindulni Budapestre.

30 éves a legrangosabb turisztikai díj

A World Travel Awards díjat 1993-ban alapították, hogy elismerje és jutalmazza a nemzetközi utazási, turisztikai és vendéglátóipari szektor valamennyi ágazatának legkiválóbb kezdeményezéseit, fejlesztésit. A díjakat idén immáron harmincadik alkalommal adták, amelyek mára az egyik legfontosabb értékmérőivé váltak a turisztikához kapcsolódó valamennyi területnek.

A Liget Budapest Projekt első tíz évében évszázados kulturális intézményeink újultak meg, és mellettük a világ legizgalmasabb kortárs épületei is felépültek.

A fejlesztéseknek köszönhetően Magyarország turisztikai vonzereje jelentősen emelkedett, és az új kortárs ligeti épületek nemzetközileg is ismert nevezetességeivé váltak az országnak. Mindezekhez hozzájárult, hogy a Városliget megújításának első évtizede immáron két tucatnál is több rangos nemzetközi díjat hódított el – mondta a vezérigazgató.

Európa legnagyobb kulturális beruházása

A nemzetközi szakmai figyelem már a kezdetek óta ráirányult a Liget Budapest Projektre, amely léptékében és összetettségében Európa ma legnagyobb kulturális beruházása. A Magyar Zene Háza 2019-ben nyerte el „A legjobb nemzetközi középület” elismerést az International Property Awards-on (IPA), 2021-ben pedig a Music Cities Awardson választották a világ legjobb zenei témájú ingatlanfejlesztésnek.

2018-ban az új Néprajzi Múzeum szintén a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World's Best Architecture különdíjat is megkapta. 2021-ben pedig az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) „Európa legjobb középület fejlesztése” díjat nyerte el az International Property Awardson, ezzel a Liget Budapest Projekt a legtöbbet díjazott fejlesztéssé vált a díj (IPA) történetében, ugyanis ez az első olyan kulturális városfejlesztés, amelynek elemei három rangos díjat is elnyertek.

A Néprajzi Múzeum épülete a budapesti Városligetben
A Néprajzi Múzeum épülete a budapesti Városligetben
Kép: MTI, Jászai Csaba

2017-ben Cannes-ban, a világ legjelentősebb ingatlanszakmai rendezvényén, a MIPIM-en a Liget Budapest Projekt a legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett. 2021 nyarán pedig a Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb léptékű, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult felújítása nyerte el az Europa Nostra Díjat, amely az Európai Unió legrangosabb örökségvédelmi elismerése.

2022 a Magyar Zene Háza elisméreseiről szólt, a MIPIM Awards fődíjának elhódításával a hazai ingatlanfejlesztés egyik legnagyobb nemzetközi sikerét érte el, és Magyarország legtöbb elismeréssel rendelkező épületévé vált.

Elnyerte a German Design Council Iconic Awardot, az Architecture Masterpize Architectural Design of the Year elismerését, felkerült a patinás Architectural Digest Magazine 2023 legnagyobb hatású nemzetközi attrakcióit gyűjtő listájára, a világ egyik legismertebb lapja, a Time pedig a Néprajzi Múzeummal egyetemben beválogatta a World's Greatest Places nevű gyűjtésébe, ami sokmillió olvasójának utazási döntéseit határozza meg.

Elveszett kincsek kerülnek elő a Városligeti-tó fenekéről

Elkezdték leengedi a Városligeti-tavat. Az üzemeltető szerint mindenkinek visszaadják az értékeit, amiket megtalálnak a tó fenekén. Bővebben --->