Sokan azt kívánják, hogy ő legyen az új Aczél György, aki megmondja, hogy mit tilt, tűr és támogat. Ennek hiába nehéz ellenállni, elmondása alapján mégis más elvek mentén dolgozik a saját szakterületén Csák János kulturális és innovációs miniszter.

A tárcavezető az Indexnek adott interjújában többek között azt is elmondta, hogy ő a magyar állam nevében hoz döntéseket, és azt a mandátumot kell érvényesítenie, amelyet a most már 13 éve regnáló kormányzat megkapott.

Isten, család, haza, magyar szabadság, vagyis az egyéni szabadság és a szuverenitás, tehát az alkotmányos szabadság védelme. Ezt kell támogatnunk, mert egyébként elárulnánk a választóinkat

– fogalmazott Csák János, aki hozzátette: az ő szótárában nincs benne az, hogy tűr, tiltani pedig pláne nem tilt dolgokat. Helyette tudomásul vesz bizonyos dolgokat, illetve a törvényeket tartja és tartatja be. Majd e szerint lép, ha a saját területét érintő ügyben lépni kell.

Hiába jók a borai, L.Simonnak mennie kellett

Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának menesztésével kapcsolatban a miniszter elárulta: a gyermekvédelmi törvényt mindenkinek be kell tartani. Hozzátette: L. Simon László leváltása nem bármely közösség ellen, hanem kizárólag a gyermekek védelmében született.

A gyermekvédelmi törvény egyértelmű: a gyermekeket védeni szeretnénk az LMBTQ-propangandától. Minden felnőtt ember olyan kiállítást néz, amilyet szeretne. A Fideszen, és a szélesebben vett konzervatív oldalon belül L. Simon Lászlót sokan szeretik és tisztelik. Az életpályájában nyilván vannak olyan teljesítmények, amelyek ezt alátámasztják, én egyébként a borait is szeretem. Ugyanakkor, mint minden nagy személyiség esetében, vannak olyanok, akik nehezen viselik Lacit

– osztotta meg döntése hátterének kulisszatitkait Csák János.

Nagyon mély az empátia Vidnyánszky Attila iránt

Ezzel szemben a Nemzeti Színház élén álló Vidnyánszky Attila vezérigazgatóról a következőt gondolja:

... stratégiai intézményeknek igazi vezetőkre van szükségük. Amikor művész a vezető, akkor ő egy konfliktust, problémát, balesetet első pillanatban lehet, hogy nem vezetőként, hanem érzékeny művészként él meg. De vezetőként épp a konfliktusnál kell ott állnod hidegvérrel, és intézkedni! Ez olyan, mint amikor léket kap a hajó. (…) Teljesen megértem Attilát, hogy lemondott. Megpróbáltam lebeszélni róla, elmondtam neki, hogy mi a vezető kötelessége az én olvasatomban. Tiszteletben tartom a lépését. De zajlik a rendőrségi és a belső vizsgálat. Óriási hiba lenne, ha enélkül mondanék ítéletet, hogy ismerném a vizsgálatok eredményeit.

Csák János az aktuális személyügyi kérdéseken túl az interjúban arról is beszélt, hogy változik a tárcája alá tartozó kulturális és további, például családi háttérintézmények és egyetemek elszámolási rendje.

Szigorú jelentési kötelezettség jön

A költségvetési folyamat eddig úgy zajlott, hogy a minisztérium mindig a tárgyévet követően tudta meg, hogyan teljesítenek ezek az intézmények. Ezzel szemben most elkészítetek egy minden területre kiterjedő statisztikai rendszert, és jövő évtől minden intézménynek negyedévente be kell számolnia arról, hogy mennyi jegyet adott el, mennyi műpártoló, mecénás vagy szponzori bevétele volt, mennyi állami költséggel gazdálkodik.

Ezt követően minden intézményi támogatási kérelem a minisztérium felé már az új statisztikai beszámolási rendszer alapján fog eldőlni. 

 

Lemodellezik a balesetet Vidnyánszky Attiláék a Nemzetiben

A rendőrség mellett a Nemzeti Színház is belső vizsgálatot indított. A héten visszaépítik a nagyszínpadra a Rómeó és Júlia díszletét, hogy lemodellezzék, mi mehetett félre a tragikus estén. Bővebben --->