Lázár János a Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium új épületének átadásán arról beszélt, hogy az új oktatási intézmény a logisztikát, az informatikát és pénzügy-számvitelt tűzte zászlajára, így annak fontos szerepe lehet a kormány terveiben.

Az építési és közlekedési miniszter így fogalmazott:

Meg kell vizsgálni, lehet-e a Kárpát-medence Kelet és Nyugat között, Észak és Dél között, a kultúrák találkozásánál most már nem kompország, hanem inkább hídország. A szónak abban az értelmében, hogy vasútvonalaival, autópályáival átkelést biztosít világok között, biztosítja az áruk és emberek szabad áramlását, ennek a jelentőségét felértékelte a Covid és a háború.

 

Lázár János kitért arra, hogy létezik egy intellektuális dilemma az ország földrajzi átalakulásával kapcsolatban, mivel nemcsak Budapestnek lesz agglomerációja, hanem Szegednek, Debrecennek, Nyíregyházának, Győrnek, Szombathelynek, Veszprémnek és Székesfehérvárnak is. Hozzátette, hogy városok és vidéki települések nőnek össze.

Amikor a vidék összenő a nagyvárossal

„Ez lesz a 21. század új magyar településtípusa, amikor a vidék összenő a nagyvárossal. Amikor a haza és a haladás ügye találkozik egymással. Az agglomerációs városmodell az, amelyet nekünk, fideszeseknek, a kor kormányzóinak kell létrehoznunk és megvalósítanunk” – fűzte hozzá a miniszter.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője elmondta, hogy az átadásra kerülő oktatási intézmény 15,5 milliárd forintba, az iskola felszerelése több mint 1 milliárd forintba, a szükséges infrastruktúra kiépítése 6,5 milliárdba került a kormánynak.

Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium
Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium
Kép: Facebook

A Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium fenntartója, az Ökumenikus Segélyszervezet közleménye szerint az intézmény zöldmezős beruházásként jött létre és 11 ezer négyzetmétert foglal magába, amelyben 18 osztályterem, 16 csoportterem, 9 szaktanterem és sportkomplexum biztosít helyet felmenő rendszerben 600 diák számára. A logisztika, az informatika és a pénzügy-számvitel területén szerezhetnek piacképes tudást a diákok.