„Május közepére leállnak az oltások, mert kifogyunk a regisztráltakból, és marad 5,5 millió magyar, aki bármikor megfertőződhet, Covid-osztályos ellátásra szorulhat és meghalhat. Az orvosi eskünk azt is tartalmazza, hogy nemcsak gyógyítani, hanem megelőzni is kötelesek vagyunk. Ha itt van a kezünkben egy megoldás, amivel megelőzhetnénk a tömeges megbetegedést és elhalálozást, miért nem használjuk ki?” - idézi Apostol János orvos kérdésfelvetését az Mfor. A szakértő több kollégájával együtt azért indított kampányt, hogy legyen kötelező a koronavírus elleni vakcina Magyarországon.

A szakember úgy véli, ha kötelező lenne Magyarországon a koronavírus elleni védőoltás és július végére beoltanának minden felnőttet, akkor augusztus végére visszatérhetne az élet a normális kerékvágásba, le lehetne szerelni a Covid-osztályokat, és az ott dolgozók visszamehetnének az eredeti munkájukhoz az egészségügy más területeire. A kötelezőség mellett voksoló orvosok szerint utóbbi azért is lenne fontos, mert a járvány miatt el nem látott betegek nem is szerepelnek a 27 ezer áldozat között, pedig ez feltehetően a többszöröse a közvetlen Covid-halálozásnak. Az orvos azt mondja, tavaly, az első hullám idején műtétekre váró betegek közül többen nem voltak már életben, amikor augusztusban újrahívták volna őket az elhalasztott beavatkozások miatt.

"Ha a gyerekeinket beoltathatjuk a Covidnál kevésbé fertőző betegségek ellen, akkor a felnőtteket miért nem? Tudom, kényes kérdés, de itt nemcsak az egyén jogát kell nézni, hanem az oltás össztársadalmi hatását is, ami épp ezért ebben a helyzetben felülírhatja a szuverén indokokat" - érvelt a kötelező oltási rend mellett Apostol János.

Viszont egyelőre nem látszik erre kormányzati akarat: Orbán Viktor miniszterelnök még április elején beszélt arról, hogy nem tervez ilyet a kormány. 

Ha valamire rákényszerítenek, még akkor is, ha az jó, kritikusan állunk hozzá. Így Magyarországon nem lesz kötelező a koronavírus elleni oltás, de az operatív törzs azon dolgozik, hogy adhatnak-e kedvezményeket a beoltottaknak

- mondta akkor a kormányfő, ahogy azt a portál felidézi. Azóta az engedmények érvénybe is léptek, például a vendéglátóhelyekre, mozikba csak védettségi igazolvánnyal lehet bemenni.

Nem ért egyet Apostol Jánossal és a többi kötelezőségpárti orvossal Zeller Judit, a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet (TASZ) jogásza, aki korábban a hvg.hu-nak arról beszélt, hogy a védőoltás kötelezővé tétele jelentős beavatkozás az egyén magánszférájába és önrendelkezésébe, s ha ez megtörténne, akkor az egészségügyi törvényen alapuló pontos szabályozásra lenne szükség.

A Pulzus Kutató témába vágó, a Napi.hu megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményei a társadalom teljes megosztottságát tükrözi: az 1000 fős, felnőttekből álló reprezentatív mintában 38 százalékban álltak ki az oltás általános kötelezővé tétele mellett, mondván, ez egy csapásra véget vetne a járványnak. Ezzel szemben 41 százalék azért utasította el a lépést, mert úgy véli, hogy emiatt még többen mondanának nemet a vakcinára.