Az oltásokkal egyre inkább hozzá tudunk járulni a 3. hullám lecsengéséhez, de nem dőlhetünk hátra mert az indiai variáns itt van a szomszédban és még okozhat meglepetéseket. Ezért arra kérünk mindenkit, hogy regisztráljon és foglaljon időpontot az oltásra. Elértünk az egyéni felelősség szakaszába amikor már csak az egyénen múlik, hogy mikor kap oltást - mondta a tájékoztatón György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője.

Mára a lakosság 43 százaléka beoltott, így ha végigmegyünk az utcán, abban tudatban tehetjük, hogy már minden második felnő oltott - fejtegette. Elmondta, már 4,7 millióan regisztráltak  80 százalékuk már megkapta az oltást. Aki pedig ma foglal magának időpontot, akár már holnap mehet oltásra, ami nem sok európai országban lehetséges  - magyarázta, hozzátéve, hogy időpontot továbbra is Sinopharmra és AstraZenecára lehet foglalni az eeszt.gov.hu oldalon.

További 200 ezer adag Szputnyik vakcinára is megnyílik a foglalás, de csak azoknak, akik erről előzetesen sms-t kapnak.

A ma érkezett 333 400 adag Pfizer vakcina nagyobb része 2. körös oltás, másik része első körös a 16-18 évesek oltására. Nekik is regisztrálni kell, legkésőbb május 7-ig, mert csak érvényes reggel lehet időpontot foglalni a jövő hét 2. felében tervezett oltásokra.

A maradék Pfizer-vakcinákat a háziorvosok kapják meg.

Csütörtökre várunk egy Moderna szállítmányt, ennek nagyobb része 2. körös oltás, 30 ezer adagot kapnak a háziorvosok, 6 ezer adagot az idősotthonok. Kezdődik az oltás a Janssen vakcinájával a honvédségi oltóbuszokon. Újabb fontos állomás a Magyarországon élő külföldiek oltásának előkészítése - sorolta György István.

Keddi statisztika

726 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 784 837 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 137 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 045 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 532 990 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 223 802 főre csökkent. 4739 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 549-en vannak lélegeztetőgépen.

Folyamatosan javulnak a járványügyi adatok, az aktív fertőzöttek száma napról napra csökken, a gyógyultaké növekszik. A védőoltások beadása hosszabb távú védelmet jelent, de egyelőre nem ismert, hogy ez milyen távot jelent - kezdte tájékoztatóját Müller Cecília.

Egyik vakcina sem garantál 100 százalékos védelmet, ezért rendkívül fontos, hogy továbbra is mindenki tartsa be a védelmi intézkedéseket  - hangsúlyozta. A kórházi betegek száma sajnos még mindig jelentős, továbbra is az angol mutáns dominál, ami nagyon súlyos megbetegedést képes okozni.

A Sinopharmmal kapcsolatos mai hírekre reagálva Müller Cecília azt mondta, a WHO a szakirodalmi adatokat foglalta össze, és ennek birtokában a hétvégére várjuk a WHO ajánlását. Ha a szervezet felveszi az által ajánlott vakcinák listájára felveszi a Sinopharmot, akkor ez lesz az első keleti vakcina, aminek a használatát nemzetközileg is támogatni fogják.

Védettségi igazolvánnyal számos szolgáltatás igénybe vehető. Megnyíltak a fürdők például, a vírus fürdővízzel terjedő kockázata rendkívül csekély. Nem kell számítanunk a medencében fertőzőképes vírus jelenlétére - fejtette ki a tisztifőorvos. A kontaktusokra azonban tovább is vigyázni kell a nem egy háztartásban élők között.

Fontos, hogy a víz mikrobiológiai és kémiai összetétele biztonságos legyen, ezt folyamatosan ellenőrzik.

Kérdésre válaszolva a tisztifőorvos azt mondta, nem jelenthető ki, hogy vége a harmadik hullámnak, lefele menő szakaszban vagyunk.