A koronavírus-fertőzöttek körében a gyermekek aránya az elmúlt hetekben nem érte el a 10 százalékot. A kórházakban jelenleg 1500 fertőzöttet ápolnak, közülük 22 fő gyermek – közölte az RTL Híradó kérdésére az NNK.

A Híradó által megkérdezett gyerekorvos rendelőjében minden napra jut legalább 1-2 Covid-pozitív gyerek. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke azt javasolta: az a szülő, aki teheti, mielőbb kérje gyerekének az oltást.

Van oltás, kérhető 5 éves kortól

Az NNK szerint a járvány korábbi hullámaitól eltérően most magas a lakosság átoltottsága, védettsége. Az 5-11 éves gyermekek 13 százalékát, a 12-15 évesek 38 százalékát, a 16-17 évesek 58 százalékát oltatták be a szülők.

Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni. Nyári gyermektáborba csak egészséges, tünetmentes gyerekeket küldjenek a szülők, megtanítva őket az alapvető higiéniás normákra, tünetek esetén pedig forduljanak a tábor szervezőihez, illetve a házi gyermekorvoshoz - javasolja az NNK.

Az elmúlt hetekben enyhén nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, a kormányzati koronavírus-oldal legutóbbi adatközlése (augusztus 3-án) szerint egy hét alatt összesen 21 840 új fertőzöttet igazoltak, és elhunyt 96 többségében idős, krónikus beteg.