A kormány döntött arról, hogy az állami, önkormányzati, egyházi tulajdonban álló járó- és fekvőbeteg szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató, továbbá a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény szerinti felsőoktatási intézmény részeként működő klinikai központok esetében 41 milliárd forintnyi adósságállományt térít meg - vette észre a Portfolio.hu a Magyar Közlönyben megjelent határozatot.

Ebből a kormány 10,6 milliárd forintnyi összeget a célelőirányzatból fedez, valamint egy másik határozatában kimondja, hogy 23,3 milliárd forintot oszt szét a kórházak között a NEAK-hoz december 20-áig megküldött adatszolgáltatás alapján.

Ahogy arról korábban írtunk, november végére a Magyar Államkincstár kimutatása szerint 30,5 milliárd forinttal tartoztak a magyar állami kórházak a beszállítóiknak, ami 1,2 milliárdos csökkenést jelentene elméletben, csakhogy a MÁK nyilvántartásából kikerült 4 egyetem (Semmelweisz Egyetem, Debreceni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Pécsi Egyetem) klinikáinak adóssága további legalább 15 milliárd forint. Most a kormány a lejárt adósságokat fizette meg a szolgáltatóknak, beszállítóknak.