A hajdúszoboszlói gáztárolóban nem tartályokban, hanem a föld alatti lyukacsos kőzetekben tárolják a gázt, ha azt kiszivattyúzzak onnan, a helyét víz foglalná el, de hogy ez ne történjen meg, a nyomás fenntartásához párnagázt használnak, amit soha nem szoktak kitermelni. (Ha kitermelik, a víz befolyik a tárolóba, azt onnét nem lehet kiszorítani.)

A kormány mégis úgy döntött, hogy a hajdúszoboszlói gáztárolóból a 2,2 milliárd köbméter párnagáz egy részét, 800 millió köbmétert kitermelnek. "Ha valaki ehhez hozzányúl, az azt jelenti, hogy rongálja a tárolót, mert ennek a tárolónak már soha nem lesz akkora a kapacitása, mint amekkorára tervezték" - mondta Holoda Attila energetikai szakértő, volt energetikáért felelős államtitkár az RTL Híradónak.

A szakértő szerint az állami energiavállalat azért akarja kitermelni a párnagázt, mert az még jóval olcsóbb vásárlásból származik, így az eladásával csökkenteni lehet az MVM első féléves, 81 milliárdos veszteségét, amit a rezsicsökkentés miatt halmozott fel. Holoda szerint inkább fel kellene kutatni a lehetőséget, hogy ha van felesleges tárolói kapacitásunk, akkor azt felajánlhatnánk másnak, mert abból komoly üzletre lehet szert tenni. Ha elkótyavetyéljük ezt a tárolót, az több, mint bűn lenne - véli a szakértő.

Az LMP szerint nem a magyar embereké lenne a profit

Az LMP szerint jellemző, hogy a kormány nem ellátásbiztonságból akarja kitermelni a párnagázt, hanem anyagi okokból, nem törődve a következményekkel. Erre energiabiztonság szempontjából nincs szükség, ez egy gazdasági kérdés, mert a gazdasági profitot nem a magyar emberek kapják meg, hanem az a kör, aki ezt ki tudja termelni - mondta Ungár Péter, az LMP társelnöke.

A kormány még 2013-ban teremtette meg a párnagáz kitermelésének a lehetőségét, Rogán Antal, akkor még a Fidesz-frakció vezetőjeként a rezsicsökkentéssel indokolta a döntést.

A minisztérium nem aggódik a kapacitás kiesése miatt

A hajdúszoboszlói tároló a legrégebbi az országban, ennek felújítása és bővítése nem térülne meg - véli a Technológiai és Ipari Minisztérium, amely azt közölte az RTL-lel, hogy "Magyarország tárolókapacitása nélküle is az EU élvonalába tartozik majd".

A párnagáz kitermeléséről Holoda Attila a Facebook-oldalán is írt. "A földalatti gáztárolóink a hazai együttműködő földgázrendszer koronagyémántjai, aki ezek szándékos teljesítménycsökkentéséről derilál, pusztán a hibás hazai energiapolitika és a gazdaságpolitika miatt kialakult nehéz pénzügyi helyzet átmeneti megmentése(?) érdekében, az valójában az ellátásbiztonságot veszélyezteti!"