Több pontos is módosította a kormány a hiteltörlesztési moratórium veszélyhelyzettel kapcsolatos különös szabályainak bevezetéséről szóló rendeletet szerda este. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt szabályozás a törlesztési kötelezettség felfüggesztéséből adódó több korábban már feltárt problémát próbál még utólag orvosolni.

Az MNB már korábban is arra figyelmeztetett, hogy a moratóriumban való további maradással elérhető előnyt hosszabb távon meghaladhatja annak kockázata, hogy fölöslegesen nő meg a hitelük futamideje és a teljes visszafizetendő összeg. A jegybank adatai alapján egy jelzáloghitel esetében 20, egy, az átlagnál némileg magasabb kamatozással bíró személyi hitelnél ugyanakkor akár 60 százalékkal is megugorhat a teljes törlesztési teher, ha az adós jövő év június végéig a moratóriumban marad. Az MNB ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy az adósok többsége mielőbb újból megkezdje hitele törlesztését, és az esetleges hosszabbítással csak azok éljenek, akik valóban rászorulnak.

Most a kormány ezek egy részét részben egy visszamenőleges hatályú szabállyal rendezni próbálja a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint:

  • A legfontosabb elem, hogy a kormány 60 napot ad a bankoknak, hogy a jellemzően magasabb törlesztőjű hitelkártya és folyószámla-hitelkeretek esetében egy új számítást alkalmazzon. A megszokott magasabb kamatok helyett a személyi kölcsönökre jellemző alacsonyabb kamatokat kell majd megfizetni az ügyfeleknek. Az ilyen konstrukcióban lévő moratóriumosok tartozását a Magyar Nemzeti Bank 2020. február hónapra vonatkozó statisztikai közleményében szereplő, a  háztartásoknak nyújtott forint személyi hitelek átlagos évesített kamatlába alkalmazásával kell a hitelezőnek átszámítani. A rendelet értelmében a hitelező 60 napon belül az adós számára jóváírja az adós fizetési számláján, a hitelezővel fennálló számlavezetésre irányuló szerződés hiányában pedig megtéríti az adós számára a különbözetet.
  • Fontos változás még, hogy október 31-ig lehet élni a moratórium lehetőségével a lakossági lombardhiteleknél, kézizálog-kölcsönöknél és a nyíltvégű gépjármű lízingeknél.
  • Jelentős változás, hogy míg eddig automatikus volt a moratórium meghosszabbítása, most már ezt külön kell igényelnie a hiteleseknek.

A kormány így főként az első pont esetében a hiteltörlesztés terheinek egy részét leveszi az adósokról, viszont áthelyezi azokat a hitelezőkre, főként a bankokra. A visszatérítések - vagyis hogy visszamenőlegesen át kell számítani a folyószámla-hitelek és hitelkártya tartozások kamatait - a bankok esetében (a moratóriumos állományok alapján) meghaladja majd a 20 milliárd forintot.