Ha ugyanis nem olyan bankáraink lesznek, akiknek kellő szakmai tudásuk és nemzetközi ismereteik vannak, hanem zárt világban gondolkodnak, akkor az ország versenyképtelen lesz. A bankszektor akár 1700 milliárd forintos veszteséget is elszenvedhet a mostani bankmentő csomag és a szerződések várható forintosítása nyomán, bár várható, hogy az állam is beszáll valamennyivel a terhek elviselésébe - véli Heim.

Nyomás alatt lesz a forint

A közgazdász szerint a tartósan alacsony kamatszint következtében a forinton nyomás lesz az elkövetkező időszakban, oda terelődik át a feszültség a nemzetközi piacokon. Akár 330 forintig is elszaladhat az árfolyam, pedig szerinte a 305 körüli euró-kurzus a gazdaság számára megfelelő szint.

Heim úgy gondolja, hogy az elkövetkező öt-hat évben növekedés várható Magyarországon, s ezt az időszakot ki kell használni arra, hogy a a fiatal értelmiséget - "mindegy, hogy konzervatív vagy liberális gondolkodásúak" - bevonják az ország építésébe, különben 2020 után újraindulhat az alacsony növekedés, magas adósság visszahúzó spirálja.

Én nem tartok attól, hogy itt diktatúra épül, attól nagyon messze vagyunk. Olyan országban élünk viszont, ahol a tudás még mindig nincs megbecsülve, s ha ezen nem tud ez az ország túllépni, akkor itt komoly gondok lesznek - fogalmazott a Századvég Gazdaságkutató elnöke.