A Foodora ételfutárcég a Tele2 és az Aerit vállalatokkal közösen indít drónos ételkiszállítási szolgáltatást. Mindezt elsőként Svédországban, a Stockholm-közeli, szigetekkel tagolt Värmdö területén. Leginkább azért, mert a nehezen megközelíthető területeken is ugyanazt a szolgáltatást szeretnék nyújtani, mint a nagyvárosokban.

Továbbá a cég számára rendkívül fontos a gyors házhozszállítás, valamint hogy lehetővé tegyék az embereknek, hogy szinte bárhol könnyen hozzájussanak például a gyógyszerekhez vagy a napi bevásárláshoz.

Magyarországon is jöhet a drónos kiszállítás?

Garay Péter, a Foodora Magyarország operatív igazgatója az Infostartnak elmondta: az igazi innovációkat a szükség szüli. A nehezen megközelíthető városrészekben vagy egy széttagolt szigetekkel rendelkező országban is elképzelhető a jövő logisztikája.

Véleménye szerint itthon nem jellemző, hogy a kiszállítási helyek különösebb problémát okoznának.

Magyarországon mindig is nélkülözhetetlenek lesznek a futárpartnereink, a technológiai lehetőségekre pedig inkább segítő kézként tekintünk. Olyan területeken tudjuk elképzelni az automatizációt, amely a futárok számára is könnyítést jelenthet: például egy nagyobb irodaházban, vagy zárt campuson, ahol több perc is lehet, amíg a futár megtalálja a vásárlót vagy az ajtót, pedig már úton lehetne a következő rendelésért. Ezekben a helyzetekben hasznos lehet egy az adott helyszínre optimalizált robot, amely átveszi a recepción a rendelést a futártól, és azt a megfelelő ajtóhoz, vagy akár az íróasztalhoz viszi, miközben melegen tartja

– fogalmazott Garay Péter.

Követhet el a drón reptetője közlekedési bűncselekményt?

A drónt reptető távpilóta ugyanazokat a közlekedési bűncselekményeket elkövetheti, mint általában a légi járművek vezetői, sőt, akár a közérdekű üzem működésének megzavarásáért, segítségnyújtás elmulasztásáért is felelhet – mondta el az Economx számára a legfőbb ügyészségi ügyész.

A részletekről ITT írtunk bővebben.