Január 31. fontos, jogvesztő határnap sok adózó számára. Már csak néhány óra maradt, hogy a készletre vétellel, a termékdíj-átalánnyal, illetve az egyéni hulladékkezeléssel kapcsolatban az érintettek bejelentést tegyenek az adóhatóságnál - foglalja össze a Mazars legfrissebb jelentése.

A gazdálkodók sok esetben választják azt a kényelmesnek tűnő megoldást, hogy a környezetvédelmi termékdíjat a készletre vételkor állapítják meg, még abban az esetben is, ha ezt előzetesen nem így jelentették be a NAV-nak. A termékdíj korábban történő megfizetése látszólag nem okoz kárt senkinek, az adóhatóság mégis mulasztási bírsággal díjazza.

Környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni többek között a gumiabroncs, a hűtőközegek, a csomagolás, az akkumulátor, a reklámhordozó papír, valamint az elektromos és elektronikai berendezések importja, belföldi forgalomba hozatala vagy saját célú felhasználása után.

Január utolsó napja a termékdíj-átalányt választóknál is jogvesztő határidő. Aki csekély mennyiségű termékdíjas terméket hoz forgalomba, vagy használ fel saját célra, de eddig az általános szabályok szerint állapította meg a termékdíjat, annak ideális az egyszerűsítés, hiszen a termékdíj-átalányt évente csak egyszer kell bevallani és megfizetni. Az átalány fizetése a gépjárműforgalmazók vagy importálók, illetve a mezőgazdasági termelők esetében is alkalmazható. Aki a tárgyévre az átalányfizetést szeretné alkalmazni, ma még bejelentheti.

Kevesebb vállalkozást érint, de számukra fontos hír, hogy a mai nap a határideje az egyéni hulladékkezelésre való átállás bejelentésének is. Az egyéni hulladékkezelés viszonylag nagy adminisztrációval jár, a 2017-re ezt választó cégeket pedig bejelentési kötelezettség is terheli.

Ezekben az esetekben a január 31. határnap jogvesztő, igazolási kérelem benyújtásának sincs helye.