A nappali tagozaton tanuló egyetemisták 42 százaléka jelezte, hogy inkább könnyen vagy nagyon könnyen fog állást találni, miután befejezte a tanulmányait.

Ez ugyan négy százalékkal jobb az előző negyedévi válaszoknál, ám hosszabb távon vizsgálva egy átlagos érték. Voltak negyedévek, amikor az érintettek körülbelül fele, 48-50 százaléka volt ezen a véleményen: 2020 és 2022 elején még az 50 százalékot is elérte a bizakodók aránya.

Tíz évvel ezelőtt valamivel pesszimistábbak voltak a válaszadók, mint az elmúlt években: akkor 30 és 40 százalék között alakult az optimisták aránya, míg az elmúlt években általában 40 százalék felett volt.

Külföldi munkavégzést a diákok 45 százaléka tervezett komolyabban 2023 utolsó negyedévében. 2012 végén volt jellemző a legnagyobb kivándorlási kedv, akkor a diákok közel 60 százaléka tervezte a külföldi munkavállalást.

A K&H ifjúsági index azt is kiderítette, hogy a fiatalok majdnem 60 százalékát érdekli, amit tanul, ami némi visszaesés ahhoz képest, hogy erre a kérdésre válaszul negyedévente hagyományosan 70 százalékos arány szokott érkezni.

Eljött a bumeráng munkavállalók ideje: 5-6 karrierünk is lehet az életben

A mesterséges intelligenciával nem leváltjuk az embereket, hanem segítőket kapnak, akikkel ügyesebben kutathatnak és innovatívabbak lehetnek – mondta el Katharina Hopp, a Bosch Digital üzletág-vezető alelnöke. Német szakértők a berlini Bosch Connected World konferencia kerekasztal-beszélgetésen felfedték az új munkaerőpiaci trendeket, valamint az egyre felértékelődő tudást és képességeket.

A részletekről ITT írtunk bővebben.