romániai 25,4 százalékos arány több mint háromszorosa az uniós átlagnak. 2022-ben a súlyos anyagi és szociális nélkülözési ráta a fiatalok (15-29 évesek) körében az EU-ban 6,1 százalék volt, a teljes népesség körében ez az arány valamivel magasabb, 6,7 százalék volt az Eurostat adatai szerint. A szociológusok szerint ez a szociálpolitika és a fizetett munkahelyek hiányának köszönhető.

Bulgária 18,6 százalékkal a második legmagasabb, Görögország 14,9 százalékkal a harmadik. Ugyanakkor ez az arány kevesebb mint 3 százalék volt 12 európai államban, mint például: Szlovénia, Ausztria, Luxemburg, Horvátország és Lengyelország – írja az Euronews

A fiatalok körében magasabb a kockázat

2022-ben a 15-29 éves fiatalok körében a szegénység vagy társadalmi kirekesztés kockázatának kitett fiatalok aránya 24,5 százalék volt, ami 2,9 százalékponttal magasabb, mint a teljes népességre vonatkozó arány.

A szegénység kockázatának kitett arány 2,8 százalékponttal volt magasabb, mint a teljes népesség körében. Hasonlóképpen, a nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásokban élő egyének aránya 0,4 százalékponttal magasabb volt a fiatalok körében, 8,7 százalék a teljes népesség 8,3 százalékához képest.

Ezzel szemben a súlyos anyagi és társadalmi nélkülözést megtapasztalók aránya a fiatalok körében valamivel alacsonyabb volt, mint a teljes népesség körében.