A Resolution Foundation szerint ez gyökeresen eltér a múltban tapasztaltaktól, amikor minél idősebb volt valaki, annál valószínűbb volt, hogy betegség miatt nem dolgozik. A hivatalos adatok szerint a fiatalok rossz mentális egészsége egyre növekszik. Ez hátráltathatja az oktatásukat, és ahhoz vezethet, hogy rosszabbul fizetett állásokba kerülnek, vagy munkanélküliek lesznek. 

A jelentés szerint 2023-ban a fiatalok 5 százaléka lesz gazdaságilag inaktív az egészségi állapota miatt.

A jelentés szerint a fiatalok mentális egészsége ma a legrosszabb minden korcsoport közül – ez fordulatot jelent a két évtizeddel ezelőtti állapothoz képest, amikor náluk volt a legalacsonyabb a gyakori mentális zavarok előfordulása – írja a BBC.

Brutálisan romlik a fiatalok állapota

2021/22-ben a 18 és 24 év közötti fiatalok 34 százaléka számolt be mentális zavar, például depresszió, szorongás vagy bipoláris zavar tüneteiről. Ez az arány 2000-ben még csak 24 százalék volt. Ennek eredményeként 2021-22-ben több mint félmillió 18-24 éves fiatalnak írtak fel antidepresszánst.

Egyre rosszabb a mentális állapotunk, többen szednek antidepresszánst

Szakemberek egy csoportja az antidepresszáns receptek visszaszorítására szólította fel az Egyesült Királyság kormányát néhány héttel ezelőtt. Bár a szerek felírása folyamatosan nő, a szakemberek szerint ezalatt a lakosság mentális állapota csak tovább romlott. Magyarországon is látványosan megnőtt az antidepresszánsok forgalma az elmúlt évtizedben – adta hírül az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány közleménye.

Louise Murphy, a Resolution Foundation vezető közgazdásza szerint a figyelem eddig inkább a felsőoktatásban a mentális egészségre irányult, de elmondása szerint leginkább akkor kellene aggódnunk, ha a rossz mentális egészség rossz tanulmányi eredményekkel is párosul.

A rossz mentális egészség gazdasági következményei azoknál a fiataloknál a legszembetűnőbbek, akik nem járnak egyetemre: minden harmadik nem diplomás, gyakori mentális zavarral küzdő fiatal munkanélküli

– mondta.

A tanulmány megállapította, hogy a fiatal nők rosszabbul járnak, és másfélszer nagyobb valószínűséggel tapasztalnak rossz mentális állapotot, mint a fiatal férfiak.

Az elemzés kitért arra is, hogy a 18-24 évesek 79 százaléka, akik egészségkárosodás miatt munkanélküliek, csak érettségivel vagy annál alacsonyabb szintű képesítéssel rendelkeznek. Ez a korcsoportban az összes ember 34 százalékának felel meg. Ha a 11-14 éves gyermekek rossz mentális egészségi állapotban szenvednek, háromszor nagyobb valószínűséggel nem érettségiznek le.

A tanulmány alapján a Resolution Foundation, amely az alacsony és a közepes jövedelműek életszínvonalának javításáért kampányol, jobb mentális egészségügyi támogatásra szólít fel a főiskolákon és a hatodik osztályokban, valamint arra, hogy többet tegyenek annak érdekében, hogy kevesebb fiatal hagyja el az iskolát alacsony képzettségi szinttel.