A fiatal munkavállalók többsége, 69 százaléka számított arra tavaly az év végéhez közeledve, hogy 12 hónapon belül emelkedik a fizetése.

A csoport 25 százaléka gondolta úgy, hogy nem nő a bére az elkövetkező 12 hónapban, 6 százalékuk azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy csökken - derül ki a K&H legfrissebb, tavaly novemberben készült méréséből.

A negyedévente készülő ifjúsági index azt mutatja, hogy a többség az elmúlt évben végig emelésre számított, de 2023 félévétől egyre kevesebben, annak ellenére, hogy az adatok szerint 2023-ban az év elején negatív reálbérmutató az év végére a pozitív tartományba került.

Az első negyedévben a fiatalok 73 százaléka, másodikban már 80 százalékuk várt emelést. Az utóbbi kiemelkedően magas arány, az index tíz éves történetében kétszer fordult elő, hogy ilyen magas arányban reméltek emelést a fiatalok, először 2021. negyedik negyedévében.

Tavaly a harmadik negyedévben azonban csökkent az optimizmus, már csak 70 százalék, a negyedikben pedig már csak 69 százalék válaszolta azt, hogy számít béremelésre a következő 12 hónapban.

A felmérés szerint a dolgozó fiatalok 51 százaléka érezte stabilnak az állását, 16 százalék minősítette ingatagnak a munkahelyen betöltött posztját, harmaduk átlagosnak.

A korosztályok között jelentős az eltérés: a 26-29 évesek 68 százaléka nyilatkozott optimistán erről, a 19-25 éveseknek csak a 38 százaléka beszélt stabil állásról - ismerteti a közlemény.

A reprezentatív felmérésben 300 fő vett részt. Az adatfelvétel 2023. november 15-17. között történt.