A punctul.ro nevű romániai portál videót tett közzé arról, hogy egy zsáknyi félig elégetett szavazólapot találtak Marosvásárhely környékén egy halom építési hulladék mellett. Több lapon látszik, hogy ki volt töltve, a magyarországi lakcímmel nem rendelkező határon túli magyarok levélszavazata. Bár nem bojgatták meg a kupacot, egyelőre annyi látszott, hogy a Mi Hazánkra és az ellenzéki közös listára érkező szavazatok biztosan vannak a megsemmisített kupacban.

“A helyszínről tudni kell, hogy ez egy forgalmas közút, erre halad el a Marosvásárhelyet Nyárádszeredával összekötő országút. Ráadásul a szavazólapokat annál a csomópontnál dobták el, ahol a rendőrség rendszeresen kint áll, esténként különösen, felügyelik a forgalmat. Ettől a helyszíntől egy kilométernyire épp építkezés folyik, egy multi épít bevásárlóközpontot. Kiemelten őrzik a területet a hozzáférhető építőanyagok miatt, minden éjjel kint van a biztonsági szolgálat, és éjjel is dolgoznak” – írta Parászka Boróka újságíró a kidobott szavazatokról.

Erdélyben már támadt abból vita, hogy az RMDSZ és az EMSZ gyűjtötte a lezárt borítékos levélszavazatokat, amelyeket már a választás vasárnapi urnanyitása előtt fel lehetett adni. Hivatalosan postán kell visszaküldeni a szavazatokat. Hasonlóan a Vajdaságban is egy párt, a VMSZ gyűjtötte a dokumentumokat.

Az RMDSZ a videóra reagálva közleményében azt írta, hogy „a képsorok megerősítik, hogy egyértelműen szervezett provokációról van szó, amelynek az a célja, hogy a határon túli szavazatokat hiteltelenítsék. Bárki is álljon a provokáció mögött, a legaljasabb módon próbálja manipulálni a közvéleményt.”

A mostani ügy miatt a Nemzeti Választási Irodához fordultak, valamint a romániai hatóságoknak is jelentették az esetet. A jogszabályok szerint a borítékokat csak az összegyűjtés után, a választási iroda ellenőrizheti, addig a borítékokat tilos felbontani.