Nagyobb szakmai és politikai támogatásra van szüksége a pénzügyminiszternek - indokolta Gyurcsány Ferenc kormányfő Draskovics Tibor pénzügyminiszter menesztését. A miniszterelnök szerint a döntésnek nincs köze a költségvetés számaihoz. Veres János nem kívánt nyilatkozni rövid távú terveiről.

 

Az SZDSZ nem a mai bejelentésből értesült a pénzügyminiszter leváltásáról, arról már egyeztetett a párttal a miniszterelnök - közölte a NAPI Online-nal Horn Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, szabaddemokrata képviselő. A jelölt, Veres János személyével szemben nincs kifogásuk, főleg, ha a minisztercsere gazdaságpolitikai fordulatot is hoz magával. Ebből a szempontból Horn jó jelnek tartja a miniszterelnök múlt pénteki, az MSZP kongresszusán elhangzott beszédét, amiben Gyurcsány Ferenc a közigazgatási, egészségügyi reform mihamarabbi, a választásoktól független elkezdését sürgette.

 

Szilvásy György lesz Veres helyett az új kabinetfőnök.

 

Egyelőre nem tudja, hol folytatja pályafutását Draskovics Tibor, aki szerint a várt egyensúlyjavulás az MNB nem kellő együttműködése és a szükséges politikai támogatás hiánya miatt maradt el. A gazdaság jól teljesített az elmúlt 15 hónapban, de a külső és a belső egyensúly nem javult olyan mértékben és ütemben, ahogyan az kívánatos lett volna - mondta Draskovics Tibor déli sajtótájékoztatóján.

 

Nem volt nagy eladási hullám forint és az állampapírok piacán - kommentálta a pénzügyminiszter menesztéséről szóló hírt Barcza György, az ING Bank elemzője. A szakember a korlátozott reakciót - visszafogott forintgyengülés és hozamemelkedés - azzal magyarázta, hogy tavaly ősz óta már egyre-másra érkeztek a Draskovics Tibor távozásával kapcsolatos pletykák, ráadásul Magyarországon egy pénzügyminiszter ritkán marad hivatalában egy évnél tovább. Az azonban eladási hullámot okozhat, ha később kiderül, hogy a költségvetés évközi hiánya az eddigi megszorítások dacára is magasabb a vártnál.

 

Megfigyelők szerint Veres János kinevezése azt a célt szolgálja, hogy a kormány tervezett reformtörekvéseivel könnyen azonosulni tudó személy irányítsa a Pénzügyminisztériumot. A zökkenőmentes együttműködést szolgálhatja a pénzügyi vezetés és a kormány között, hogy az APEH élére másfél hónapja került Szikora Jánost ugyanabból a megyéből, Szabolcsból emelték ki, ahol Veres országgyűlési mandátumhoz jutott.

 

Valamivel több, mint egy hete - a Magyar Nemzet szombati számában írtakra reagálva - a kormányszóvivő még cáfolta, hogy a pénzügyminiszter menesztésén gondolkodna a miniszterelnök. László Boglár akkor úgy fogalmazott: manapság ritkán olvasni olyan cikket, amelynek egyetlen mondata sem igaz. A napilap arra alapozta Draskovics Tibor feltételezett távozását, hogy "a miniszterelnök és a gazdasági miniszter kevésnek tartja az adóreform-bizottság által megfogalmazott javaslatokat". A Magyar Nemzet szerint a kormányfő a "tarthatatlan pénzügyi folyamatok" miatt fogott az utódkeresésbe. Az újság miniszterelnökhöz közeli forrásokra hivatkozva akkor azt írta: a pénzügyi tárca vezetésére Farkas Ádámot, a CIB Bank volt vezérigazgatóját kérte föl Gyurcsány Ferenc, a bankszakember azonban még nem döntött, gondolkodási időt kért. Farkas a lapnak nem erősítette meg az értesülést.