A dömping július 20-a környékétől indul Bognár János szedresi termelő szerint, aki a Magyar Dinnyetermelők Országos Szövetségének is tagja, és évtizedek óta dinnyében utazik.

Van, ahol erőltetik a szabadföldi szedését, mert ezt keresi leginkább a vásárló, de ez nem szerencsés, mert meg kell várni, míg édes, zamatos lesz a dinnye

– vélekedett a termelő.

Éretlen gyümölcsöt visznek tonnaszám a piacra

Elmondta, hogy Medgyesegyház környékén foglalkoznak a legtöbben dinnyével, ahol a termelők már tonnaszám hordják a nagybani piacra a félig érett gyümölcsöt.

Ezzel Bognár János szerint elveszik a vásárlók kedvét a hazaitól, ráadásul sok a lopás, kiállnak illetéktelenek árulni más dinnyéjét a szekszárdi piacon és más helyeken.

Paks, Szedres, Tengelic, Medina, Kajdacs, Fadd és Németkér környékén többen is foglalkoznak dinnyetermesztéssel a vármegyében.

Viszik a magyar dinnyét, mint a cukrot: külföldön nagyobb a kereslet, mint itthon

A magyar dinnye belföldi értékesítése aligha növelhető tovább, de a kivitel jól alakulhat az idén. Bővebben >>>

Mennyiért adják a dinnyét?

  • A termelő maga által árult dinnye kilója 500 forint,
  • míg a kereskedő 600-650 forintot kér el érte, pedig nem ötszáz forintért vette a gazdálkodótól.

A sárgadinnye kilója a Magyar Nemzet szerint még ennél is drágább.

A termesztés költségei elképesztően megugrottak, de a gazdák minden gond ellenére bizakodók, hiszen a hazai dinnyének nincs párja.

Milyen módszerrel ellenőrizzük, hogy jó dinnyét veszünk-e?

Nébih összeállítása szerint kóstolás nélkül is lehet következtetni a görögdinnye érettségére, minőségére.

  • A csíkos héjú fajtáknál az érett állapotot jelzi a halvány vajszín (a világosabb sávoknál).
  • Ne abból következtessünk, hogy milyen a hangja kopogtatáskor, mert a kongó hang nem feltétlenül az érettségét jelzi, hanem utalhat arra, hogy az adott gyümölcsnek magas a víztartalma.
  • A rosszul tárolt dinnyét nem érdemes megvenni. A nagy rakásba halmozott dinnyék esetén az alul lévők megsérülhetnek, így könnyen romlásnak indulhatnak.
  • Nem jó, ha a tűző napon van a dinnye: az ízek megőrzésének nem kedvező, hiszen a kánikulában felmelegedett gyümölcsben gyorsabbá válik a romlás folyamata.
  • A felezett görögdinnye esetében fontos a higiénia. Lékelt, felvágott dinnyét kizárólag olyan helyen érdemes vásárolni, ahol az eladó számára biztosított a kézmosási lehetőség, megoldott a kés és az asztal tisztán tartása.

Pofátlanul olcsón adja a dinnyét a Penny, felháborodtak a dinnyetermelők és az agrárkamara

Alig kezdődött el a hazai dinnyeszezon, máris letörné az árakat az egyik külföldi tulajdonú üzletlánc. A termelői jelzések alapján a PENNY már ezen a héten olyan alacsony áron kínálná a magyar dinnyét, ami a termelési költségeket sem fedezi. Bővebben >>>